37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Sindicatele vor prezenta experţilor FMI un şir de propuneri de îmbunătăţire a nivelului de trai al populaţiei

Sindicatele vor prezenta experţilor FMI un şir de propuneri de îmbunătăţire a nivelului de trai al populaţiei

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
false false false MicrosoftInternetExplorer4

Sindicatele vor prezenta experţilor FMI un şir de propuneri de îmbunătăţire a nivelului de trai al populaţiei

 

La întâlnirea cu reprezentanţii misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), care va avea loc la 15 noiembrie curent, sindicaliştii vor atrage atenţia asupra necesităţii majorării pe etape a salariului minim pe ţară, astfel încât până în anul 2015 acesta să atingă nivelul minimului de existenţă.

Conform legislaţiei, salariul minim se reexaminează cel puţin o dată pe an, după consultarea prealabilă a patronatelor şi sindicatelor. Ultima dată salariul minim pe ţară a fost reexaminat în anul 2009, fiind majorat de la 400 lei la 600 lei.

Totodată, membrii Comitetului Confederal al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) vor insista asupra reexaminării cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real şi stabilirea acestuia până la nivelul de 1500 lei începând cu 1 decembrie 2012. O altă propunere a sindicatelor ţine de diminuarea poverii fiscale pentru categoriile de populaţie cu venituri reduse şi majorarea scutirilor personale de la impozitul pe venit al persoanelor fizice până la nivelul minimului de existenţă.

Sindicaliştii vor mai atenţiona experţii FMI despre consecinţele reformelor din sistemul de sănătate şi cel de pensii, precum şi despre impactul negativ al economiei informale asupra economiei naţionale.

Misiunea FMI, condusă de Nikolay Gueorguiev, se va afla în Republica Moldova în perioada 7 - 21 noiembrie 2012, pentru cea de-a şasea evaluare a programului susţinut de FMI prin mecanismele de finanţare ECF (Mecanismul extins de creditare) şi EFF (Mecanismul de finanţare extinsă).

De menţionat că misiunea a venit în Moldova cu câteva luni înainte de expirarea actualului Memorandum încheiat cu ţara noastră pe o perioadă de trei ani. Se preconizează că în cadrul acestei vizite vor fi iniţiate negocierile asupra noului program de finanţare, iar experţii FMI vor veni cu noi recomandări pentru autorităţile moldoveneşti.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...