37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Sindicatele vor avea propriul Inspectorat al Muncii

Sindicatele vor avea propriul Inspectorat al Muncii

23.01.2013853 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Sindicatele vor avea propriul Inspectorat al Muncii

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Inspecția Muncii de Stat s-au angajat să micșoreze numărul de accidente la locul muncă odată cu crearea propriului Inspectorat al Muncii, se arată într-un comunicat al celor două organizații.

 Instituit în octombrie anul trecut, Inspectoratul Muncii al Sindicatelor urmează a fi creat pe parcursul anului 2013, cu eforturile comune ale celor două organizații. Instituția va fi abilitată cu funcția de supraveghere a prevederilor legislației muncii. "Securitatea oamenilor muncii este una din prioritățile în activitatea sindicatelor", a declarat Oleg Budza, președintele CNSM.

Deoarece statisticile reflectă o situație alarmantă la capitolul accidente de muncă, cele două organizații își vor intensifica colaborarea în direcția diminuării numărului de accidente la locul de muncă, pentru ca salariații să activeze în condiții sigure de muncă.

Liderul sindical a atenționat carențe și la capitolul boli profesionale din cauza condițiilor de muncă precare. Deși statisticile spun că numai 4% din salariați activează în condiții nocive, sunt numeroase cazurile când aceste persoane își pierd treptat capacitatea de muncă. În acest sens urmează a fi creat, în cadrul Institului Muncii, un laborator modern dotat cu aparataj de control al gradului nocivității..

Părțile au convenit de asemenea asupra unui plan de lucru în scopul mediatizării practicilor de prevenire a accidentelor de muncă, dar și de combatere a economiei informale.

Potrivit datelor CNSM, anual se produc 500 de accidente de muncă, dintre care 20% sunt soldate cu consecințe grave, iar alte 10 % se finalizează cu deces letal. Mai bine de jumătate de miliard de lei din bugetul de asigurări sociale sunt plătiţi pentru incapacitatea temporară de muncă.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...