37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Sindicatele propun înăsprirea sancţiunilor pentru munca la negru

Sindicatele propun înăsprirea sancţiunilor pentru munca la negru

12.04.20121.466 views Info-prim.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
false false false MicrosoftInternetExplorer4

Sindicatele propun înăsprirea sancţiunilor pentru munca la negru

 

Confederaţia Naţională a Sindicatelor propune înăsprirea sancţiunilor pentru patronii care dau salariile „în plic”. Totodată, sindicaliştii cred că trebuie pedepsiţi şi angajaţii care acceptă asemenea practică, transmite Info-Prim Neo.

„Solicităm Guvernului înăsprirea sancţiunilor. Venim şi cu un plan de acţiuni pentru minimizarea practicii de achitare a salariilor „în plic” şi a „muncii la negru” prin fortificarea sancţiunilor aplicate atât angajatorului, cât şi angajatului. Planificăm şi o serie de acţiuni de informare a publicului, pentru ca oamenii să conştientizeze problema şi să nu o tolereze”, a declarat preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, Oleg Budza, la o şedinţă de lucru, la care au participat şi reprezentanţi ai patronatelor şi Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Potrivit lui Oleg Budza, „munca la negru” duce la slăbirea economiei de stat şi la fortificarea celei informale, care a atins cota de 40% din economia ţării.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului, Leonid Cerescu, a remarcat că acest fenomen este influenţat de impozitele prea mari. „Trebuie să le oferim condiţii loiale tuturor agenţilor economici. În caz contrar, aceştia caută diverse metode de evitare a plăţilor de impozite şi oferă salarii „în plic”. Atunci trebuie amendat nu doar angajatorul, dar şi angajatul, pentru că şi acesta are interes ascuns”, a menţionat Leonid Cerescu.

Şi viceministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Sergiu Sainciuc, crede că metodele actuale de sancţionare sunt blânde. Amenda este de 1000 de lei, iar dacă e plătită în 72 de ore, se reduce în jumătate. „Problema dată afectează sistemul de salarizare, iar bugetul de stat anual suferă pierderi de circa 4,7 miliarde de lei. Conform datelor provizorii, circa 360 de mii de persoane în Republica Moldova au un loc de muncă neformal, iar din cifrele analizate în anul 2010 am constatat că 48% din populaţie nu şi-a declarat veniturile”, a subliniat Sergiu Sainciuc. Viceministrul a mai spus că este conştient de faptul că acest fenomen nu poate fi eradicat total, însă trebuie minimizat pe cât se poate de mult.

Inspectorul general de stat al muncii, Dumitru Stăvilă, a spus că Inspectoratul Muncii nu va reuşi să investigheze toate cazurile fără o conlucrare cu angajaţii. Angajaţii trebuie să conştientizeze că, acceptând salariul „în plic”, în caz de boală sau când vor deveni pensionari nu vor putea primi decât o indemnizaţie foarte mică, desigur care nu va putea să le acopere cheltuielile, a spus Dumitru Stăvilă.

Planul de acţiuni propus pentru combaterea „muncii la negru” prevede introducerea unui nou articol în Codul Muncii, care să prevadă sancţionarea atât a angajatorului, cât şi a salariatului pentru munca la negru. Se mai propune abilitarea unei instituţii cu funcţie de control şi monitorizarea contractelor individuale de muncă, precum şi majorarea anuală a cuantumului minim al salariului garantat de stat şi extinderea achitării salariilor prin intermediul cardurilor bancare.

Comentarii

  1. V.I. spune:

    Kita fantezie au functionarii nostri de Stat!!! Oare d-l D.Stavila krede in cuvintele,care lea pronuntat???!!! Oare angajatii,care activeaza acum,vor deveni pensionari ???!!! Si,despre ce indemnizatie de boala,sau de pensie vorbeste el???!!! Indemnizatie de boala,platita din contul angajatorului???!!! Sau,de pensiile pensionarilor de azi,care au muncit CINSTIT toata viata si acum duc o viata de saracie completa-nu pot sa-si cumpere,practic-nimic!!!…Da,eu,nu optez pentru „plata in plic”,dar,ar trebui,dintii de facut asa conditii angajatorilor,ca sa DOREASCA singuri sa achite salariile la „alb”,dar nu,cu ajutorul amenzilor si pedepsilor(sor inchide intreprinderile si no sa aiba cine plati salariile-nici pe „negru”,da nici pe „alb”)!!! E,necesar,de stimulat angajatorul,da nu de inadusit cu controluri si amenzi!!!

  2. aaa spune:

    Din pacate nu au fantezie functionarii nostri, sau nu vor ca la sigur lucreaza si ei pe la alte locuri si primesc salariu in plic deoarece nu au dreptul sa lucreze in alte locuri fiind functionar public. Intrebati pe antreprenori mici cine le duce contabilitate, si nu fiti surprinsi ca o buna parte o sa raspunda un inspector fiscal

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...