37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Sindicatele cer perfecţionarea legislaţiei cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală

Sindicatele cer perfecţionarea legislaţiei cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Sindicatele cer perfecţionarea legislaţiei cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală

 

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu refuzul instituţiilor medico-sanitare de a acorda salariaţilor  asistenţă medicală în baza poliţei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, pe motivul neachitării la timp de către angajator a contribuţiilor de asigurări medicale.

În acest sens, sindicaliştii s-au adresat printr-o scrisoare preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, în care solicită acestuia să intervină în vederea susţinerii propunerilor sindicatelor privind perfecţionarea Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală, pentru a nu admite încălcarea drepturilor şi garanţiilor salariaţilor.

Sindicatele consideră că acest fapt este inechitabil şi constituie o încălcare a principiului de bază al reglementării raporturilor de muncă ce reies din normele dreptului internaţional şi din cele ale Constituţiei Republicii Moldova, care garantează salariaţilor dreptul la asigurarea medicală obligatorie.

Potrivit lui Ion Preguza, şeful Departamentului juridic din cadrul CNSM, în adresa Confederaţiei parvin numeroase adresări de la salariaţi, care invocă refuzul instituţiilor medico-sanitare de a le acorda asistenţă medicală în baza poliţei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pe motivul neachitării la timp de către angajator a contribuţiilor de asigurări medicale.

 „Asistenţa medicală în baza poliţei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală constituie o garanţie juridică a salariaţilor, asigurare care nu poate fi pusă în funcţie de măsura în care angajatorul îşi îndeplineşte sau nu obligaţiile sale prevăzute de legislaţie", a explicat Preguza.

Anterior, CNSM a  înaintat un demers către Compania Naţională de Asigurări în Medicină, prin care a propus iniţierea procedurii de excludere a aliniatului din legea respectivă, care prevede  că „acţiunea poliţei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală se suspendă dacă, după expirarea a două luni de la data achitării stabilite, primele de asigurare nu au ajuns pe contul asigurătorului". Această propunere, însă, nu a fost susţinută.

Din acest motiv, Comitetul Confederal al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova a înaintat Guvernului Republicii Moldova propuneri concrete de modificare a Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală, însă nici Executivul nu şi-a expus clar poziţia asupra acestora.

Sindicatele îşi exprimă speranţa că puterea legislativă va pătrunde în esenţa problemelor abordate şi va întreprinde măsuri concrete în acest sens.

Comentarii

  1. Adrian spune:

    Intradevar, de ce salariatul trebuie sa raspunda pentru angajator? cum el poate sa influneteze sa transfere contributiile la timp? Aceasta este problema a statului ca nu se achita contributiile dar nu a omului de rind care este asigurat

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...