37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Sindicatele cer Guvernului să majoreze salariul minim pe țară, care este de 1000 de lei lunar

Sindicatele cer Guvernului să majoreze salariul minim pe țară, care este de 1000 de lei lunar

18.01.20181.040 views Bani.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Sindicatele cer majorarea salariului minim pe țară, care la momentul de față constituie 1000 de lei lunar și nu a fost majorat din octombrie 2014. Ideea a fost enunțată în cadrul undei întrevederi dintre membrii Comitetului Confederal al CNSM cu Pavel Filip, Prim-ministru al Republicii Moldova, Chiril Gaburici, Ministru al Economiei și Infrastructurii, Octavian Armașu, Ministru al Finanțelor, Svetlana Cebotari, Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, alți conducători de ministere și responsabili de la Guvernul RM.

Sindicatele susțin că indicele prețurilor de consum a crescut cu aproape 30 la sută, însă salariul minim pe țară a rămas același.

Președintele CNSM, Oleg Budza, a spus că salariul minim din țara noastră este cel mai scăzut din regiune, iar din această cauză are loc exodul masiv al forței de muncă din țară. Acesta, a propus ca salariul minim să fie ridicat măcar la nivelul minimului de existență, adică 1980,9 de lei. Tot la acest capitol, s-a insistat pentru urgentarea elaborării și aprobării proiectului de Lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

De asemenea, Oleg Budza a menționat că susține hotărârea Guvernului privind subvenționarea locurilor de muncă din bugetul de stat, însă a propus să fie mărit numărul întreprinderilor, companiilor care să beneficieze de subvenții din partea statului pentru crearea locurilor de muncă. În acest sens, s-a propus ca subvenții bugetare să primească nu doar unitățile economice care creează 100 de locuri de muncă, ci și întreprinderile care înființează 20 de locuri de muncă.

Președintele CNSM a pledat față de conducătorul Executivului nostru pentru consolidarea securității și sănătății în muncă la locurile de lucru ale angajaților. El a cerut ca măcar o dată în an, în cadrul unei ședințe a Guvernului RM, să fie dezbătută chestiunea vizând situația în acest domeniu, iar instituțiile care au fost abilitate cu aceste atribuții să-și înceapă activitatea cât mai curând, să asigure cercetarea accidentelor de muncă, să încheie acorduri de colaborare cu sindicatele și să desfășoare controale comune pe acest domeniu.

În concordanță cu respectivul subiect s-a dovedit a fi și îndemnul liderului sindicatelor din Moldova de a combate economia informală, achitarea salariilor "în plic". Oleg Budza a solicitat elaborarea unei strategii la nivel național privind combaterea economiei și muncii informale și crearea unui consiliu pe această problemă la nivelul conducătorului Guvernului RM.

Grija față de soarta salariatului, față de traiul și securitatea la locul de muncă al acestuia s-a regăsit și în demersul președintelui CNSM ce ține de îmbunătățirea tratamentului balneosanatorial al angajaților și al familiilor lor. În această ordine de idei, el a cerut inițierea și desfășurarea cât mai urgentă a licitațiilor pentru procurarea biletelor de tratament balneosanatorial, pentru organizarea odihnei de vară a copiilor. El a propus ca cele 13 milioane de lei, care nu au fost utilizate anul trecut pentru procurarea biletelor de tratament balneosanatorial, din cauza tergiversării licitațiilor respective, să fie alocate suplimentar pentru anul 2018.

Oleg Budza a solicitat susținerea Guvernului în ce privește promovarea contractelor colective de muncă, acte ce reglementează relațiile dintre angajator și salariați. Demersul dumnealui în acest sens este argumentat de faptul că după ultimele modificări ale Codului Muncii al RM, angajatorii se bucură de o libertate sporită în sfera relațiilor de muncă, ceea ce impune creșterea rolului contractelor colective de muncă, care asigură garanțiile și drepturile salariaților.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...