37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Sindicaliștii propun măsuri ce vor costa statul 701 milioane de lei și reducerea TVA până la 5% pentru livrările de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii

Sindicaliștii propun măsuri ce vor costa statul 701 milioane de lei și reducerea TVA până la 5% pentru livrările de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii

17.10.2016467 views Bani.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) cere reducerea TVA pentru livrarea de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii și scutiri anuale semnificative pentru persoanele întreținute. Acestea sunt câteva dintre propunerile de modificare a politicii bugetar-fiscale pe anul 2017. În acest sens, CNSM a înaintat Guvernului mai multe amendamente la proiectul Legii respective.

Astfel, s-a propus majorarea tranșei de venit impozabil, a scutirii anuale personale, a scutirii anuale personale majore și a scutirii anuale pentru persoanele întreținute, reieșind și din indicele prețurilor de consum efectiv în anul 2015 (109,7%) și cel prognozat pentru 2016 (106,8%), nu doar din cel prognozat pentru 2017 (105%).

„Această măsură are drept scop susținerea persoanelor fizice cu venituri mici și transpunerea treptată a presiunii fiscale asupra populației cu venituri medii și mai sus de medii", a menționat Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM. Implementarea acestor propuneri ar putea costa statul 701,8 milioane de lei, arată calculele CNSM.

Sindicaliștii mai insistă asupra nesupunerii impozitării a indemnizației de concediere, deoarece scopul acesteia este de a acoperi anumite riscuri și de a contribui la protecția socială a persoanelor care au rămas fără un loc de muncă.

Alte propuneri la proiectul de lege țin de stabilirea unui nou mecanism de plafonare a taxelor locale, reducerea cotei TVA de la 20% la 5% la livrările de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii (ca măsură de susținere a familiilor tinere în situația actuală de criză) și stabilirea TVA la importul și livrarea autoturismelor pe teritoriul Republicii Moldova.  De asemenea, CNSM solicită  menţinerea ca deducere a alocaţiilor făcute de angajatori sub formă de donaţii şi sponsorizări organizaţiilor sindicale.

În cadrul ședinței, membrii CNCNC au mai examinat și avizat proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Codului muncii. Acesta vizează 20 de articole ale Codului, fiind elaborat în baza propunerilor partenerilor sociali, care au fost formulate în cadrul unui Grup de lucru tripartit.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...