37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   SFS a restituit persoanelor fizice peste 44 mil. lei supraplăţi a impozitului pe venit

SFS a restituit persoanelor fizice peste 44 mil. lei supraplăţi a impozitului pe venit

26.01.2018903 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Serviciul Fiscal de Stat a aprobat restituirea impozitului pe venit a persoanelor fizice - cetățeni pentru anul 2017 în sumă totală de 44,21 mil. lei. În anul 2016 au fost restituite 46,3 mil. lei.

Menționăm că, potrivit art.176 din Codului Fiscal, restituirea sumei plătite în plus se efectuează prin trecerea în cont a restanţei sumei supraplăţii sau a sumei care urmează a fi restituită.

Compensarea se efectuează la iniţiativa Serviciului Fiscal de Stat sau la cererea contribuabilului. În termen de până la 30 de zile de la apariţia circumstanţelor respective sau de la primirea cererii contribuabilului, Serviciul Fiscal de Stat întocmeşte documentul de plată şi îl transmite Trezoreriei de Stat spre executare.

Menționăm că persoanele fizice vor depune cererea privind restituirea impozitului pe venit plătit în plus începând cu 1 iunie - pentru cele prezentate în mod electronic şi 1 iulie - pentru cele prezentate pe suport de hârtie, cu excepţia cazului în care persoana fizică intenţionează să îşi schimbe domiciliul permanent din Republica Moldova. Cererea se depune de către persoana fizică sau de reprezentantul legal al acesteia, la subdiviziunile SFS în a cărui rază se deservește.

Codul Fiscal mai prevede că excedentul sumei compensate, la cerere, poate fi restituit contribuabilului sau lăsat în contul stingerii unei viitoare obligaţii fiscale de alt tip (în caz de nedepunere a cererii).

Dacă suma plătită în plus ce urmează a fi restituită contribuabiluluinu au fost achitată în termen de 45 de zile de la data primirii cererii de către Serviciul Fiscal de Stat, contribuabilului i se plăteşte o dobândă, calculată în funcţie de rata de bază, stabilită de Banca Naţională a Moldovei în luna noiembrie a anului precedent anului fiscal de gestiune, aplicată la operaţiunile de politică monetară pe termen scurt, pentru perioada cuprinsă între data primirii cererii şi data compensării de către Trezoreria de Stat.

Notă: Modelul cererii privind restituirea sumei impozitului pe venit achitat sau reținut în plus și a listei documentelor ce urmează a fi anexate la cerere sunt prevăzute în Ordinul SFS nr. 134 din 30 mai 2017.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...