37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Sfârşit de eră: Capitalismul financiar trebuie să moară

Sfârşit de eră: Capitalismul financiar trebuie să moară

03.08.20111.305 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Sfârşit de eră: Capitalismul financiar trebuie să moară

 

Dacă ajutorul financiar acordat de guvern se opreşte, sistemul bancar se prăbuşeşte. Acesta este argumentul suprem invocat de bancheri, când se pune problema încetării ajutorului de la stat. Guvernele trebuie să naţionalizeze profiturile pe care băncile le-au acumulat cu banii contribuabililor, de când a izbucnit criza financiară, precizează analiştii citaţi de Huffington Post.

În opinia specialiştilor în finanţe, naţionalizarea profitului ar fi o "pedeapsă" adecvată pentru anii de speculaţii nesăbuite şi creditări masive care au condus lumea la un pas de colaps.

Următoare mişcare inteligentă pe care guvernele ar trebui s-o facă ar fi crearea unor instrumente de reglementare care să împiedice "renaşterea lăcomiei".

Exemplul dat de lumea musulmană nu trebuie ignorat, spun analiştii.

Sistemul bancar islamic are reglementări stricte privind speculaţiile şi ratele dobânzii.

Este clar pentru întreaga lume că secolul XXI va aduce penurie de produse alimentare, iar războaiele se vor naşte din cauza accesului dificit la apă şi cereale în unele regiuni.

Cu toate acestea, speculaţiile cu privire la resursele vitale nu au încetat.

Oamenii din ţările aflate în curs de dezvoltare sunt victimele fluctuaţiilor de preţuri generate din birourile traderilor, aflaţi în cealaltă parte a lumii.

De ce nu se revoltă oamenii împotriva sistemului?

Pentru că au fost învăţaţi că astfel de investiţii ieşite din comun sunt o caracteristică a pieţei libere.

Mecanismul din spatele redistribuirii banilor nu este nici pe departe supravieţuirea celor mai bune idei, aşa cum spun susţinătorii pieţei libere.

Activele toxice continuă să fie transmise înainte şi înapoi în rândul marilor jucători. Oricine deţine acele active atunci când "muzica se opreşte", pierde.

Analiştii atrag atenţia asupra faptului că băncile nu pot nega faptul că au ştiut care sunt riscurile, de fiecare dată când au cumpărat astfel de active.

Apetitul pentru pariuri şi convingerea că statul le-ar putea salva de la cel mai rău scenariu au reprezentat "cecurile în alb" pe care instituţiile financiare le-au semnat cu nepăsare.

Oamenii credeau că investiţiile pe termen lung – asigurările de viaţă, fondurile de pensii, economiile - sunt în siguranţă, în sânul băncilor. De fapt,spun analiştii, acei bani au fost folosiţi pentru ca măreţul “cazinou financiar” să rămână în viaţă.

O altă eroare a capitalismului financiar pe care analiştii o punctează este noţiunea de "pieţe", un termen generic încropit pentru a-i proteja pe oamenii care se află de fapt în spatele deciziilor care afectează aceste pieţe.

Când pieţele sunt în criză, investitorii se tem că speculaţiile lor nu vor avea rezultatul scontat. Se tem că sistemul s-ar putea prăbuşi.

Pieţele se tem că sistemul ar putea intra in colaps. Fraza celebra "prea mare pentru a eşua" este un alt mit al industriei financiare care a dus la situaţii tulburi.

Sistemul este prea complex, prea fragil şi mult prea întortocheat pentru a putea exclude o prăbuşire bruscă şi un efect de domino.

O criză poate reduce decenii de progres la o grămadă de "moloz" economic.

Potrivit analiştilor internaţionali, nu contează cât de radicale sunt tăierile cheltuielilor bugetare în Grecia, întrucât ţara va fi împovărată cu datorii zeci de ani.

O situaţie similară se poate naşte chiar şi în SUA şi în alte ţări din zona euro.

Sarcina cea mai importantă în acest moment este de a sparge nucleul care a susţinut sectorul financiar în tot acest timp.

Politicienii trebuie sa reinventeze leadership-ul financiar.

Bancherii nu mai trebuie toleraţi în momentul în care trag pârghiile financiare pentru a ieşi în avantaj.

Potrivit analiştilor citaţi de Huffington Post, capitalismul financiar trebuie sa se reinventeze.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...