37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Serviciul Vamal va avea un nou Cod de etică și conduită a angajaților instituției

Serviciul Vamal va avea un nou Cod de etică și conduită a angajaților instituției

18.08.2016786 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Cabinetul de miniștri a aprobat ieri Codul de etică și conduită a angajaților vamali, care corespunde standardelor internaționale, informează MOLDPRES.

Revizuirea Codului de conduită a colaboratorului vamal, aprobat în anul 2009, a fost dictată de ajustarea acestuia la cadrul legal privind serviciul în organele vamale și la standardele internaționale. Serviciul Vamal a fost asistat în procesul de elaborare a documentului de o misiune a Organizației Mondiale a Vămilor care a acordat consultanță în cadrul unui proiect de asistență în domeniul reformei privind integritatea cu participarea experților EUBAM.

Experții au constatat că există mai multe documente care se suprapun cu Codul de conduită al Serviciului Vamal, ca urmare consultarea diferitor documente legale poate genera confuzie. În consecință, s-a decis elaborarea unui nou act normativ, care stabilește principiile fundamentale de conduită, normele obligatorii de etică profesională și disciplina de serviciu în organele vamale. 

Noul Cod prevede asigurarea prestării unor servicii de calitate, bazate pe etică și integritate organizațională, respectarea disciplinei de serviciu, în vederea asigurării securității economice a statului și combaterii încălcărilor vamale.

Potrivit datelor Serviciului Vamal, în prima jumătate a acestui an, 167 de angajați au fost eliberați din funcție, 51 dintre aceștia, fie nu au trecut testul de atestare pentru funcția deținută, fie au fost demiși din motive de integritate, iar alți 116 au fost concediați în urma sancțiunilor disciplinare sau a cererilor de demisie, depuse din proprie inițiativă. În același timp, în bugetul de stat, din drepturi de import au fost încasate 7,6 miliarde de lei, iar rata depistării tentativelor de încălcare a legislației vamale s-a majorat cu 55 la sută, față de același interval din anul 2015.

Directorul general al Serviciului vamal, Vitalie Vrabie, a declarat anterior că va avea loc o reorganizare a instituției prin optimizare, cu transfer de competențe și responsabilități de la nivel administrativ către birourile și posturile vamale.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...