37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Serviciul Vamal trece la perfectarea electronică a declarațiilor vamale de tranzit T1

Serviciul Vamal trece la perfectarea electronică a declarațiilor vamale de tranzit T1

11.09.2017806 views Serviciul Vamal al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Serviciul Vamal anunță despre aplicarea procedurii de perfectare electronică a mărfurilor aflate în regim vamal de tranzit. Modificările au fost operate printr-un ordin instituțional, care a intrat în vigoare din 8 septembrie curent.

Inițial, procedura urmează a fi implementată în regim de testare la patru posturi vamale: Chișinău 3 (Petricani), Sculeni, Otaci și Cahul, iar începând cu 01 octombrie curent, va fi extinsă pentru toate posturile vamale.

Prin implementarea acestui concept, Serviciul Vamal se aliniază celor mai bune practici internaționale în domeniul administrării vamale, prin simplificarea și digitalizarea procedurilor aferente procesului de vămuire.

Potrivit datelor deținute, anual sunt perfectate peste 150 mii de tranzacții în procedura T1, fapt ce presupune cheltuieli suplimentare pentru completare, tipărire, depunere și perfectare, dar și stocarea unui volum considerabil de declarații pe suport de hârtie la posturile vamale.

Eliminarea documentelor pe suport de hârtie va reduce semnificativ durata de vămuire și staționare în punctele de trecere a frontierei, precum și va diminua cheltuielile suportate de către agenții economici pentru achitarea serviciilor de brokeraj.

Totodată, aplicarea perfectării electronice va permite monitorizarea în regim on-line a tuturor operațiunilor de tranzit și respectiv, transparentizarea acestora, fiind astfel excluse eventualele riscuri de corupție.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...