37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Serviciul Vamal reiterează necesitatea asigurării corectitudinii actului de vămuire

Serviciul Vamal reiterează necesitatea asigurării corectitudinii actului de vămuire

19.03.2018725 views Serviciul Vamal al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Serviciul Vamal a luat act de acuzațiile nefondate aduse de către un grup de specialiști în domeniul vămuirii în legătură cu necesitatea asigurării corectitudinii la completarea declarațiilor vamale, fapt expus printr-o circulară de sensibilizare.

Menționăm că documentul emis nu instituie norme sau reglementări juridice noi referitor la sancțiunile aplicate pentru erorile admise, ci a reprezentat o modalitate de responsabilizare a acestora.

Elaborarea respectivului document a fost determinată de sporirea semnificativă a numărului de erori consemnate la perfectarea declarațiilor vamale.

Printre cele mai frecvente încălcări se numără indicarea eronată a poziției tarifare, descrierea incorectă a mărfurilor, dar și neautenticitatea datelor privind valoarea mărfurilor, originea acestora, regimul vamal, scutirile etc.

Aceste încălcări au repercusiuni atât asupra colectărilor la buget, dar afectează și veridicitatea statisticilor vamale referitoare la operațiunile internaționale de comerț.

Astfel, scopul urmărit era cel de sensibilizare și responsabilizare a brokerilor vamali în vederea diminuării erorilor admise în cadrul procedurii de perfectare a declarațiilor vamale. Prin urmare, constatăm faptul că buna intenție a Serviciului Vamal de a preveni comiterea unor erori, precum și a sancțiunilor aferente, a fost interpretată eronat, generând, totodată, diverse speculații nefondate. De asemenea, infirmăm informația vehiculată precum că ar fi fost aplicate sancțiuni pentru greșelile de ordin gramatical.

Serviciul Vamal își exprimă, în continuare, intenția de a avea un dialog deschis și constructiv cu toate părțile interesate, astfel încât, de comun acord, să fie identificate cele mai viabile soluții de îmbunătățire a acestui domeniu. Această poziție a fost reiterată inclusiv în cadrul celor două întâlniri de astăzi cu mai mulți brokeri vamali.

Totodată, Serviciul Vamal își reiterează disponibilitatea acordării unei asistențe metodologice prin organizarea unor sesiuni de instruire pentru aceștia.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...