37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Serviciul Vamal introduce Coridorul Verde la patru posturi de frontieră

Serviciul Vamal introduce Coridorul Verde la patru posturi de frontieră

20.07.2016414 views Serviciul Vamal al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Începând de astăzi, 19 iulie 2016, cetăţenii care traversează frontiera prin posturile vamale Sculeni, Leuşeni, Giurgiuleşti şi Tudora vor beneficia de simplificările prevăzute de introducerea Coridorului Verde. Anunţul a fost făcut de către Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, în cadrul evenimentului de inaugurare a sistemului de două coridoare, desfăşurat la Sculeni.

La eveniment au participat Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, precum şi responsabili din cadrul Direcţiei Vamale Regionale Iaşi din România.

Sistemul de două coridoare este utilizat pentru a accelera traficul de mărfuri şi călători, dar şi pentru a optimiza controlul vamal în baza principiului selectivităţii şi analizei de risc. Prin urmare, cetăţenii care nu deţin bunuri ce necesită a fi declarate pot opta pentru Coridorul Verde, în timp ce Coridorul Roşu este destinat persoanelor care transportă mărfuri care presupun achitarea taxelor vamale aferente.

Implementarea acestei măsuri a fost determinată de sporirea semnificativă a fluxului de călători odată cu liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, precum şi după introducerea amendamentelor care permit traversarea frontierei R. Moldova de către cetăţenii UE inclusiv în baza cărţilor de identitate ordinare.

Potrivit datelor deţinute, Sculeni este unul dintre cele mai solicitate puncte de trecere a frontierei: în primul semestru al acestui an, fluxul persoanelor a constituit 1 132 071 traversări, fiind semnalată o creştere de 42% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar comparativ cu perioada corespondentă a anului 2014, atestăm o majorare de 115% a fluxului de călători.

Necesitatea aplicării acestei practici a fost condiţionată şi de infrastructura respectivelor posturi vamale, care nu permite construcţia unor piste suplimentare de control, aceste elemente de infrastructură urmând să fie prevăzute în următoarele proiecte de reconstrucţie.

Prezent la eveniment, Premierul Pavel Filip a declarat: "Unele măsuri necesită fonduri și introducerea acestora durează mai mult. Alte măsuri necesită doar bunăvoință și bună organizare, iar pe acestea suntem obligați să le introducem cât mai repede. Azi Serviciul Vamal introduce Coridorul Verde la patru posturi de frontieră. E un pas înainte către un Serviciu Vamal mai aproape de nevoile cetățenilor,  motiv pentru care vreau să îi felicit pe Şeful Vămii şi echipa sa pentru această realizare."

La rândul său, Directorul General al Vămii, Vitalie Vrabie, a spus: "Prin măsurile întreprinse, ne propunem să asigurăm fluidizarea traficului de mărfuri şi călători, precum şi reducerea timpilor de aşteptare în vamă, menţinând, totodată, rigorile de control aferente procesului de vămuire.Totodată, în realizarea acestor demersuri contăm pe dialogul şi colaborarea instituită cu colegii din România şi Ucraina, astfel încât participanţii la traficul transfrontalier să beneficieze de un control expeditiv pe ambele părţi ale frontierei."

Totodată, Vitalie Vrabie a menţionat contribuţia Înaltului Consilier UE, Rosario de Blasio, care a asistat procesul de implementare a proiectului dat, prin oferirea unor consultaţii metodologice derivate din cele mai bune practici europene.

Vitalie Vrabie a mers ulterior pe pistele de control, unde a discutat cu persoanele care traversau în acel moment frontiera vamală. În discuţiile cu aceştia, şeful Vămii i-a informat despre măsurile întreprinse de instituţie pentru a evita formarea cozilor în vamă, totodată îndemnându-i să se conformeze cerinţelor colaboratorilor vamali, care acţionează în strictă concordanţă cu prevederile legislaţiei în vigoare.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...