37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Serviciul Vamal demarează, cu suportul UE, pregătirile pentru implementarea NCTS și a Ghișeului Unic

Serviciul Vamal demarează, cu suportul UE, pregătirile pentru implementarea NCTS și a Ghișeului Unic

23.11.2017812 views Serviciul Vamal al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Serviciul Vamal va beneficia de suportul experților europeni în procesul de implementare a Ghișeului Unic și a Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS), condiționalități prevăzute în capitolul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) a Acordului de Asociere. Asistența este acordată în cadrul proiectului TWINNING "Suport în modernizarea Serviciului Vamal al Republicii Moldova în conformitate cu cerințele Acordului de Asociere", lansat astăzi.

La eveniment au participat Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, E.S. Peter Michalko, Secretarul de Stat al Ministerului Finanțelor, Veronica Vragaleva, Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniela Morari, Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, Ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, Rimantas Latakas, Ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, Directorul General al Departamentului Vamal al Lituaniei, Arunas Adomenas, membrii Guvernului, reprezentanții misiunilor diplomatice și ai mediului de afaceri, precum și invitați din cadrul instituțiilor de resort din țară și de peste hotare.

În intervenția sa, Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a evocat importanța aderării Republicii Moldova la cele două Convenții privind regimul de tranzit comun și simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri, accedere ce va creea premisele necesare pentru implementarea NCTS. Totodată, Vitalie Vrabie a subliniat necesitatea accelerării procesului de actualizare a Sistemului Informațional Integrat Vamal în baza celei mai recente versiuni a softului Asycuda World, fapt ce va permite integrarea modulelor NCTS și Ghișeul Unic, precum și dezvoltarea substanțială a celor existente. "Automatizarea activității prin simplificarea și digitalizarea procedurilor de vămuire reprezintă unul dintre cele mai importante obiective de dezvoltare instituțională ale Serviciului Vamal. Suntem angajați plenar în implementarea tuturor condiționalităților Acordului de Asociere, inclusiv a celor prevăzute la capitolul DCFTA, astfel încât Serviciul Vamal să devină o instituție raliată la normele comunitare în domeniul asigurării securității economice și facilitării comerțului international.", a mai menționat șeful Vămii.

Prezent la ceremonia de lansare a proiectului, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a declarat: "În calitate de cel mai important partener comercial, economic și politic al Republicii Moldova, considerăm că implementarea acestui proiect va contribui la dezvoltarea cu succes a mediului de afaceri și va aduce beneficii pentru cetățenii Republicii Moldova prin implementarea Ghișeului Unic și Noului Sistem Computerizat de Tranzit."

La rândul său, Veronica Vragaleva, Secretar de Stat al Ministerului Finanțelor a subliniat că: "Prin acest proiect vor fi țintite niște subiecte foarte importante, în primul rând monitorizarea traficului internațional. Faptul că practica va fi automatizată, va asigura non-implicarea factorului uman. În afară de aceasta, proiectul va permite un schimb de cunoștințe între cei care lucrează în cadrul Serviciului Vamal și cei care sunt parte a acestui proiect și aici vorbim despre Departamentul Vamal al Republicii Lituania și Agenția Vamală și Monopol a Republicii Italiene. Acest schimb de experiență, cred că o să fie unul dintre cele mai importante elemente care o să ne aducă plus valoare, atât din punct de vedere administrativ, dar și din punct de vedere al consumatorilor, a celor care vor fi supuși direct eficientizării care o să aibă loc."

"Combinația dintre voința politică, angajamentul comun, parteneriat și echipa implicată, formată din experți lituanieni și italieni, și omologii acestora din partea RM, sunt ingredientele vitale pentru implementarea cu succes a proiectului. Schimbările durabile depind de contribuția activă și suportul Serviciului Vamal al Republicii Moldova. Reunindu-ne, am dat startul. Rămânând împreună vom face progrese. Cooperând vom obține succesul.", a menționat în adresarea sa Directorul General al Departamentului Vamal al Lituaniei, Arunas Adomenas.

Noul Sistem Computerizat de Tranzit este un sistem european de management și control, bazat pe depunerea declarației de tranzit în format electronic și pe schimburi electronice de date între birourile vamale implicate într-o operațiune de tranzit: biroul de plecare, biroul de tranzit și cel de destinație. Printre avantajele NCTS se numără: îmbunătățirea calității serviciilor prestate agenților economici, sporirea gradului de securitate a datelor, confirmarea informatică a operațiunii de tranzit, reducerea costurilor şi întârzierilor determinate de declararea bunurilor pe hârtie, precum și diminuarea incidenței riscurilor de fraudare și de corupție prin monitorizarea on-line a operațiunilor de tranzit etc.

Ghișeul Unic reprezintă o facilitate care permite părţilor implicate în activitatea de comerţ internațional și transport să depună informaţii standardizate la un singur punct de intrare pentru a îndeplini toate cerinţele de reglementare ce țin de import, export și tranzit. Astfel, agenții economici, brokerii vamali sau transportatorii sunt exonerați de obligativitatea depunerii spre examinare a documentelor permisibile în adresa mai multor agenții de control.Aplicarea principiului Ghișeului Unic va permite eficientizarea activităților de monitorizare și control a operațiunilor desfășurate, precum și va asigura o mai mare transparență și previzibilitate a acestora.

Proiectul "Suport în modernizarea Serviciului Vamal al Republicii Moldova în conformitate cu cerințele Acordului de Asociere" este finanțat de către Uniunea Europeană. Costul proiectului constituie un milion de euro, iar implementarea acestuia este preconizată pentru o perioadă de doi ani de zile. Partenerii de implementare a proiectului sunt Departamentul Vamal al Republicii Lituania de pe lângă Ministerul Finanțelor al Republicii Lituania și Agenția Vămilor și Monopolului a Republicii Italiene.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...