37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Serviciul Fiscal de Stat vine în ajutorul contribuabililor

Serviciul Fiscal de Stat vine în ajutorul contribuabililor

22.11.20121.216 views Serviciul Fiscal de Stat al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Serviciul Fiscal de Stat vine în ajutorul contribuabililor

Serviciul Fiscal de Stat, pune mare accent pe perfecţionarea şi dezvoltarea continuă a sistemului informaţional fiscal, astfel că începând cu 01.01.2013 va implementa un nou produs care va uşura deosebit de mult deservirea contribuabililor în aspectul evidenţei obligaţiilor fiscale.

Suplimentar sistemului „Declaraţie electronică”, deja implementat, contribuabilului i se va oferi serviciul de deservire on-line, ce va diminua considerabil vizitele agenţilor economici la inspectoratele fiscale. Acest nou sistem se numeşte „Sistemul informatic de evidenţă a contului curent şi certificare a contribuabilului”.

În acest sens, pe data de 16 noiembrie 2012 în cadrul IFPS a fost organizată o şedinţă cu referire la implementarea acestui sistem la care au participat reprezentanţii USAID BRITE, IFPS, Î.S „Fiscservinform” şi „DAAC System Integrator”

„Sistemul informatic de evidenţă a contului curent şi certificare a contribuabilului” are drept obiectiv primordial asigurarea accesului contribuabilului la Serviciul electronic „Contul Curent” şi primirea Certificatelor privind lipsa datoriilor faţă de buget, simplificându-se substanţial procedura de eliberare şi primire a Certificatelor. Totodată, sistemul informatic în cauză va oferi colaboratorilor Serviciului Fiscal de Stat şi altor organe ale administraţiei publice un suport pentru generarea informaţiilor şi rapoartelor privind situaţia la zi a obligaţiilor fiscale ale contribuabililor (inclusiv asupra restanţelor), atât în stare agregată (după criterii geografici, domeniu de activitate, tipul întreprinderilor, etc.), cât şi în stare detaliată (pe fiecare contribuabil în parte).

Obiectivul primordial al „Sistemului informatic de evidenţă a contului curent şi certificare a contribuabilului” este îmbunătăţirea proceselor de administrare a impozitelor, oferirea de servicii într-o manieră comodă contribuabililor. Adiţional, soluţia informatică va asigura un control mai bun al restanţelor fiscale şi va sprijini Serviciul Fiscal de Stat în oferirea serviciilor calitative contribuabililor şi autorităţilor publice.

Totodată, sistemul va efectua înregistrarea tuturor operaţiunilor efectuate de utilizatori cu înregistrarea detaliată a datelor, a parametrilor informaţiilor şi rapoartelor solicitate, precum şi va da posibilităţi de filtrate a diferitor tipuri de solicitări, inclusiv a diferitor utilizatori.

Avantajul principal al „Sistemului informatic de evidenţă a contului curent şi certificare a contribuabilului” constă în faptul că fiecare contribuabil va putea să-şi acceseze online contul său curent şi, în particular, statutul curent al tuturor datoriilor sau supraplăţilor sale, inclusiv arieratele istorice.

 Astfel, contribuabilul va avea posibilitate să confrunte datele din sistemul său de evidenţă contabilă cu cele stocate în baza de date a SFS. Pe de altă parte, alte autorităţi şi instituţii publice vor avea posibilitatea de a primi certificatul contribuabilului, fără a apela în acest scop la contribuabil.

Un obiectiv major al „Sistemului informatic de evidenţă a contului curent şi certificare a contribuabilului”constă în elaborarea lui în conformitate cu specificaţiile unui sistem informaţional fiscal modern descris în Raportul Fondului Monetar Internaţional.

Serviciul fiscal de Stat apreciază implicarea semnificativă la elaborarea proiectului a donatorului USAID|BRITE, care a asigurat posibilitatea creării acestui sistem, în speranţa dezvoltării semnificative a Sistemului fiscal din Republica Moldova.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...