Codul de procedură penală al RM, a fost modificat și completat prin Legea Parlamentului nr. 49 din 23.03.2018. Modificările au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial.
Organele de urmărire penală, vor putea fi sesizate despre săvîrşirea sau pregătirea pentru săvârşirea unei infracţiuni prevăzute de Codul penal, prin:
- plângere;
- denunţ;
- autodenunţ;
- proces-verbal cu privire la constatarea infracţiunii, întocmit de organele de constatare prevăzute la art. 273 alin. (1);.
- depistarea nemijlocit de către organul de urmărire penală sau procuror a bănuielii rezonabile cu privire la săvîrşirea unei infracţiuni.
Conform completărilor introduse, Serviciul Fiscal de Stat, va avea rol de organ constatator- pentru infracțiunile prevăzute la art. 241-242, 244, 2441, 250-253 şi 3351 din Codul penal.
Alfel spus, SFS va avea dreptul, în condiţiile Codului de procedură penală, să reţină făptuitorul, să ridice corpurile delicte, să solicite informaţiile şi documentele necesare pentru constatarea infracţiunii, să citeze persoane şi să obţină de la ele declaraţii, să procedeze la evaluarea pagubei şi să efectueze orice alte acţiuni care nu suferă amînare, cu întocmirea proceselor-verbale în condiţiile prevăzute de art. 260-261 din prezentul cod, în care se vor consemna acţiunile efectuate şi circumstanţele constatate, în cazurile de:
- Practicare ilegală a activităţii de întreprinzător;
- Evaziune fiscală a persoanelor fizice;
- Transportare, păstrare sau comercializare a mărfurilor supuse accizelor, fără marcarea lor cu timbre de control sau timbre de acciz;
- Fabricare ilegală a semnelor de marcare de stat, punerea în circulaţie şi utilizarea acestora;
- Însuşire, înstrăinare în cazurile nepermise de lege, tăinuire bunurilor gajate, înghețate, luate în leasing, sechestrate sau confiscate;
- Insolvabilitate intenţionată;
- Insolvabilitate fictivă.
Actele de constatare întocmite de către SFS și alte organe de constatare, vor reprezenta mijloace de probă.
Art. 273 din Codul de procedură penală, se completează cu alineatul (6) ce va stabili că, procesul-verbal cu privire la constatarea infracţiunii, constituie act de sesizare a organelor de urmărire penală conform art. 262 din prezentul cod şi nu poate fi supus controlului pe calea contenciosului administrativ.
Prezenta lege va intra în vigoare la 1 octombrie 2018.