37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Serviciul Fiscal de Stat a depistat 10 000 timbre de acciz falsificate

Serviciul Fiscal de Stat a depistat 10 000 timbre de acciz falsificate

15.11.2012806 views Servicii fiscale electronice
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
false false false MicrosoftInternetExplorer4

Serviciul Fiscal de Stat a depistat 10 000 timbre de acciz falsificate

 

Falsificarea timbrului de acciz constituie un fenomen răspândit pe piaţa băuturilor alcoolice din Republica Moldova. Astfel, pentru combaterea acestui fenomen Serviciul Fiscal de Stat organizează controale la diferiţi agenţi economice întru depistarea operativă a mărfii contrafăcute şi excluderea prejudicierii bugetului de stat.

În acest context, la data de 7 noiembrie 2012, în baza controlului operativ realizat la un depozit angro situat în sectorul Ciocana al municipiului Chişinău, de către colaboratorii SFS a fost depistat un lot impunător de producţie alcoolică marcată cu timbre de acciz ce au trezit suspiciuni privind autenticitatea acestora. Ca urmare, la data de 8 noiembrie, a fost efectuată expertiza timbrelor de acciz aplicate pe 10000 unităţi de producţie alcoolică. Rezultatele expertizei au scos în evidenţă faptul că timbrele de acciz conţin elemente vădite de contrafacere.

Cu referinţă la cadrul legislativ care reglementează activitatea de administrare fiscală, şi anume articolul 262 din Codul Fiscal, este prevăzut că contribuabilul care comercializează, transposrtă sau depozitează mărfuri cu timbre de acciz falsificate se sancţionează cu o amendă în mărime de 50 000 lei, iar în cazul comiterii repetate – cu 100 000 lei. Încălcările legislative enunţate mai sus comise a treia oară şi mai mult, se penalizează cu o amendă de 250 000 lei pentru fiecare caz.

În cazul comercializării lotului dat de producţie alcoolică, prejudiciul estimativ adus statului prin neîncasarea accizelor constituie aproximativ 100 000 lei.

Adiţional, dl. Vitalie Baliţichi, şef al IFS pe mun. Chişinău, în cadrul interviului acordat, a comunicat despre măsurile întreprinse de organul fiscal: „Serviciul Fiscal efectuează controale în lanţ pentru a stabili cine le-a falsificat, ori producătorul acestor timbre”.

Serviciul Fiscal de Stat va continua să monitorizeze piaţa băuturilor alcoolice cu scopul excluderii din circulaţie a timbrelor de acciz contrafăcute. Obiectivul dat fiind posibil de atins datorită unui nivel înalt de pregătire profesională al funcţionarilor fiscali şi instruirii continue a acestora privind metodele moderne de contracarare a fenomenului falsificării timbrelor de acciz.

În contextul celor relatate, reamintim despre funcţionarea liniei fierbinte pentru verificarea timbrelor de acciz la producţia alcoolică - (022) 822 - 228. Prin urmare, fiecare cetăţean sau agent economic poate contacta numărul de telefon nominalizat, unde dictînd operatorului numărul timbrului de acciz aplicat pe sticlă, poate obţine rapid informaţia detaliată despre producţia alcoolică achiziţionată.

Apelurile la linia fierbinte se pot efectua din orice localitate a Republicii Moldova, de luni pînă vineri, în intervalul 08:00-20:00, fiind recepţionate de către operatorii calificaţi ai Centrului de Asistenţă şi Contact al Î.S. „Fiscservinform”.

 Totodată, produsele alcoolice pot fi verificate accesînd portalul servicii.fisc.md, şi anume banner-ul „Verificarea Timbrului de acciz/Fii informat despre ceea ce consumi!”

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...