37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Serviciul electronic de depunere a declaraţiilor către structurile teritoriale ale CNAS

Serviciul electronic de depunere a declaraţiilor către structurile teritoriale ale CNAS

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Serviciul electronic de depunere a declaraţiilor către structurile teritoriale ale CNAS

Casa Naţională de Asigurări Sociale pune la dispoziţia plătitorilor contribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale de stat serviciul electronic de depunere a declaraţiei persoanei asigurate (în continuare – declaraţia formularul REV-5) şi declaraţiei privind calcularea şi utilizarea contribuţiilor de asigurări  sociale de stat obligatorii (în continuare – declaraţia forma 4-BASS), utilizînd metoda automatizată de raportare electronică.
Metoda automatizată de raportare electronică se efectuează prin intermediul sistemului informaţional automatizat „E-Raportare” (în continuare – SIA „E-Raportare”) accesat la adresa
http://raportare.md  după care se va selecta instituţia CNAS.
În cadrul sistemului menţionat se vor prezenta:
• Declaraţiile  forma 4-BASS cu aplicarea semnăturii digitale cu forţă juridică;
• Declaraţiile forma REV-5  cu sau fără aplicarea semnăturii digitale cu forţă juridică.
Documentele pe suport de hîrtie  forma REV-5 se vor depune o dată în an de către agenţii
economici, care nu au aplicat  semnătura digitală cu forţă juridică la prezentarea acestora în cadrul SIA „E-Raportare”.
Actualmente, certificatele cheilor publice pentru semnătura digitală cu forţă juridică se eliberează de către Centrul de certificare a cheilor publice din cadrul Întreprinderii de stat „Centrul de telecomunicaţii speciale”. Informaţii cu privire la obţinerea certificatului cheii publice pentru semnătura digitală cu forţă juridică oferă pagina oficială a Centrului de certificare a cheilor publice
www.pki.cts.md.  
Accesul nemijlocit la SIA „E-Raportare” are loc după efectuarea procedurii de autoînregistrare şi autorizare.
Autoînregistrarea persoanelor responsabile a agentului economic de prezentarea electronică a declaraţiilor forma 4-BASS şi formularul REV-5 se efectuează prin intermediul componentei „Înregistrarea” accesibilă pe prima pagină a SIA „E-Raportare”. După executarea procedurii de autoînregistrare se adaugă lista tuturor agenţilor economici pentru care persoana responsabilă va prezenta declaraţiile. Descrierea procedurii de înregistrare este prezentată  în „Ghidul utilizatorului sistemului informaţional automatizat „E-Raportare” plasat pe prima pagină a sistemului şi pe pagina oficială a CNAS www.cnas.md la secţiunea „E-Raportare”. 
Autorizarea persoanelor responsabile a agentului economic la SIA „E-Raportare” se va efectua prin depunerea la casele teritoriale de asigurări sociale, în a cărui rază este înregistrat agentul economic a Cererii de solicitare a autorizaţiei pentru prezentarea rapoartelor la CNAS prin SIA „E-Raportare”.
Informaţii suplimentare privind serviciul electronic de depunere a declaraţiilor către structurile teritoriale ale CNAS prin Internet în cadrul SIA „E-Raportare” vor fi publicate pe pagina oficială a CNAS www.cnas.md.

                             Secţia comunicare şi mass-media

Comentarii

 1. Veaceslav Ciobanu spune:

  CNAS a prezentat un comunicat foarte interesant, la prima vedere. Numai ca a uitat sa spuna ca pentru a prezenta darile de seama prin sistemul sau electronic trebuie de autorizat semnaturile digitale, costul pentru 1 semnatura este de 580 lei/an pentru o semnatura, plata este anuala si aceiasi semnatura nu poate fi folosita pentru mai multe intreprinderi. Scump!!! Doritori multi nu vor fi, si o sa steie CNAS cu sistemul sau fara treaba si va primi in continuare darile de seama 4-BASS pe suport de hirtie, in orice caz pentru anul 2013. Personal am depus cerere pentru mai multe intreprinderi si cind am aflat costurile am refuzat.
  Din surse demne de incredere, cunosc ca IS Fiscservinform este gata fara mari cheltuieli adaugatoare operativ sa organizeze primirea rapoartelor 4-BASS prin intermediul sistemului sau de receptionare a darilor de seama fiscale si fara cheltuieli adaugatoare pentru contribuabili. Si doreste sa faca acest lucru!!! Se impotriveste CNAS, presupun, ca sa tem ca vor ramine fara de lucru si cheltuie bani pentru alt sistem electronic.

 2. Adrian spune:

  Ca intodeauna la noi se face in binele poporului 🙂
  Sint de acord ca va fi foarte bine daca o sa fie unite in declaratia electronica a fiscului si 4-BASS si REV-uri, sint mai multe avantaje: pentru stat – va economisi de bani, va avea mai operativ datele, plus la acea ca CNAS transmite toata informati la Fisc, (In general se vorbea mai demult ca asigurarile sociale si medicale se introduca in Codul fiscal ) pentru contribuabili economii de bani si de timp, un sistem unic si destul de performant. Daca aveti alte pareri pute-ti sa va expuneti si argumentati

 3. Lera spune:

  А почему не пишут,что электронные подписи будут стоить 580 каждая.

 4. Svetlana spune:

  Am depus si noi cererea pt raportarea electronica, ulterior am fost anuntati prin telefon ca putem utiliza aceasta modalitate de raportare, utilizind parola (pe care am scris-o in cerere) am accesat „E-raportare” fara careva dificultati, iar despre achitarea sumei 580 lei nu am citit si nu am auzit, desi am intrebat la CNAS!. Astfel ca, va rog mult sa-mi spuneti unde pot sa ma informez despre acest moment „foarte interesant”-costul semnaturilor digitale?

 5. Svetlana spune:

  Multumesc pt informatii, am gasit deja ce V-am intrebat, multumesc !

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...