37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Serviciile hoteliere moldoveneşti, la fel de scumpe ca cele britanice. O noapte la Hînceşti la preţuri londoneze

Serviciile hoteliere moldoveneşti, la fel de scumpe ca cele britanice. O noapte la Hînceşti la preţuri londoneze

04.11.20131.076 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Serviciile hoteliere moldoveneşti, la fel de scumpe ca cele britanice. O noapte la Hînceşti la preţuri londoneze

Dacă peste noapte Moldova s-ar pomeni  asaltată de turiştii străini, aceştia se vor simţi cu siguranţă ca acasă şi nu pentru că hotelurile noastre debordează de ospitalitate, ci pentru că preţurile pentru serviciile hoteliere le egalează pe cele europene. Şi aici nu vorbim de hotelurile din capitală, dar de cele regionale. De exemplu, pentru o noapte în Hânceşti, turiştii vor plăti practic aceiaşi bani ca pentru o noapte în Londra sau în alte metropole europene.

După ce au făcut „euro reparaţie”, hotelierii moldoveni nu aşteaptă nici un verdict de la Vilnius, ci aliniază imediat preţurile la cele europene ca să îşi scoată cât mai rapid posibil banii investiţi. Cam la această concluzie am ajuns după ce am prospectat şi comparat preţurile pentru serviciile hoteliere din provincia moldovenească cu cele din Europa, afişate pe site-ul booking.com, unul din cele mai cunoscute pentru rezervări oriunde în lume.

Hotelurile din provincie cu pretenţii de capitală europeană

Astfel, dacă veţi dori să înnoptaţi în hotelul Raiax din orăşelul Hânceşti, pentru o cameră dublă standard, dotată cu pat matrimonial, TV, baie proprie şi WI-FI, va trebui să scoateţi din buzunar 980 de lei. În acelaşi timp, puteţi rezerva pe booking.com o cameră cu aceleaşi condiţii în inima Angliei, la Londra, cu numai 1020 lei, în hotelul  Glorydale Inn.  Tot la Hînceşti, puteţi rezerva o cameră pentru două persoane cu 1560 de lei, în hotelul Balcani.

Dacă am face un top, printre cele mai scumpe oraşe din provincie ca preţ pentru înnoptări sunt oraşele Bălţi, Hânceşti şi Soroca. De exemplu, pentru o cameră de hotel pentru două persoane, hotelul Lido-Lux din Bălţi cere 1200 de lei. Cu aceiaşi bani, la Paris veţi găsi o cameră cu acelaşi nivel de confort, în hotelul Victory Galou.

La Glodeni, pentru o cameră dublă cotată la două stele veţi plăti 500 de lei, în timp ce la Soroca o cameră cu pat matrimonial costă 750 de lei. De remarcat că hotelierii din Soroca sunt puşi pe treabă în ultima vreme şi asta pentru că drumarii care repară drumul Sărăteni-Soroca se cazează în hotelurile din Soroca. Primăvara şi vara aceasta era extrem de dificil să găseşti o cameră liberă în cele trei hoteluri care activează  astăzi în Soroca.

Hotelierii spun că sunt impozitaţi incorect

Întrebat de ce serviciile hoteliere în provincie sunt atât de scumpe, Viorel Miron, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare a Turismului, spune că vinovat se face sistemul de impozitare, poverile fiscale fiind adevărate corvezi pentru proprietarii de hoteluri. „Structurile de cazare din ţară percep taxe înalte pentru că sectorul hotelier este unul dezechilibrat. Deşi legea spune că exportatorii de servicii sunt scutiţi de plata TVA, cu toate acestea hoteluri moldoveneşti achită 20% TVA.”, a explicat Miron. Acesta mai spune că hotelierii sunt nevoiţi să ridice tarifele pentru a-şi recupera banii investiţi în reparaţii, dar şi pentru a-şi reduce costurile operaţionale în condiţiile în care gradul de încărcare în aceste hoteluri este destul de scăzut.

Patronii de hoteluri acuză particularii de concurenţă neloială

În acelaşi timp, patronii hotelurilor acuză particularii de concurenţă neloială pentru că le fură clienţii, deşi nu achită impozite şi taxe. Într-adevăr, apartamentele cu facilităţi hoteliere au devenit o afacere profitabilă, anunţurile de tip „Apartamente confortabile cu 1,2 sau 3 odăi” au umplut paginile ziarelor specializate în plasarea de anunţuri. Cu toate acestea, într-o economie de piaţă normală, patronii ar trebui să coboare preţurile pentru a fi mai competitivi şi nu invers. Concurenţa neloială, care nu poate fi combătută de autorităţi, nu permite acest lucru.

Bănuiesc că atunci când au ales sloganul turistic care va reprezenta Moldova în lume şi anume „Ospitalitate, tradiţie, mister” autorităţile au mizat foarte mult pe noţiunea de mister. Altfel, cum se explică că foarte puţine hoteluri din provincie sunt prezente pe booking.com sau pe tripadviser.com, unul din cele mai populare site-uri de turism din lume, unde vizitatorii hotelurilor fac schimb de experienţă, comunică „tipsuri” de călătorie, fie lasă recenzii. În afară de hotelurile din capitală, doar pensiunile şi casele de vacanţă din Orhei şi-au prezentat ofertele pe aceste site-uri, vizitate de zeci de milioane de persoane. TripAdvisor, de exemplu, are 40 mil. de vizitatori unici pe lună, care lasă circa 21 recenzii pe minut, la orice oră de zi sau de noapte.

Un sfert din leafă pentru o noapte în hotel

Reiese că turiştii străinii care trec pragul acestor structuri de cazare sunt mai mult ocazionali, iar cea mai mare parte din clientelă sunt cetăţenii moldoveni. Acele persoane care îşi permit să lase hotelurilor o bună parte din salariul său lunar pentru o noapte în hotel, dacă raportăm la salariul nominal brut pe economie (3832 lei, în august curent). Dacă revenim la exemplul de mai sus, unde pentru o cameră de hotel în Hânceşti se cerea 980 lei, reiese că un moldovean va plăti pentru o noapte în hotel circa un sfert din leafa sa lunară.

Aruncând o privire asupra statisticilor constatăm că numărul turiștilor străini veniți în RM, comparativ cu nivelul anului 2004, s-a înjumătățit, cu toate acestea industria hotelieră nu a avut de suferit. Numai anul trecut, din 79 de mii de turişti străini care au înnoptat în Moldova, circa 89 la sută au fost cazaţi în hoteluri şi moteluri. Mai mult, numărul turiştilor cazați în hoteluri a crescut cu peste 13 mii pe parcursul anului precedent. La începutul anului trecut, în țară erau 85 de hoteluri și moteluri, față de 54 câte erau acum 9 ani.

Comentarii

  1. Adrian spune:

    de aceia avem o gramada de turisti straini veniti 🙂

  2. Adrian spune:

    deci matematica simpla hotel 3-4 stele 1000 cu mic dejun * 7 zile , + mincare pentru masa si cina ajungem la vreo 10 000 + transport tur-retur (avia) vreo 200-300 euro – si de banii acestea ce sa vezi in Moldova? cu acesti banii te duci la Turcia mai bine si stai cu burta la soare

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...