37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Sergiu Cioclea: Rata inflației va avea o traiectorie ascendentă pînă în trimestrul IV, după care se va diminua

Sergiu Cioclea: Rata inflației va avea o traiectorie ascendentă pînă în trimestrul IV, după care se va diminua

08.05.2017828 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Rata anuală a inflației va avea o traiectorie ascendentă pînă în trimestrul patru 2017, după care se va diminua și va atinge valoarea minimă de 4.1 la sută în ultimul trimestru al anului 2018,  a menționat guvernatorul BNM Sergiu Cioclea, în cadrul prezentării raportului asupra inflației, comunică MOLDPRES.

Potrivit acestuia, din trimestrul doi al anului curent rata anuală a inflației se va plasa deasupra intervalului de variație ± 1.5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5 la sută și va atinge valoarea maximă de 8.1 la sută în ultimul trimestru al acestui an.

Guvernatorul BNM a precizat că se prognozează o rată medie a inflației de 6.8 la sută în 2017 și 5.1 la sută în anul viitor. Banca Națională a revizuit în creștere prognoza privind rata anuală a inflației cu 1,6 puncte pentru acest an și cu 0,2 puncte procentuale pentru anul 2018.

Prețurile la produsele alimentare vor crește cu 7.3 în anul curent și 5.7 la sută în 2018. Rata medie anuală a prețurilor reglementate va fi de 5.6 și 1.6 la sută în anul curent și, respectiv, anul viitor. Banca centrală anticipează o creștere a prețurilor la combustibili cu 10.3 la sută în 2017.

Prognozele privind evoluția economiilor principalilor parteneri de comerț și principalelor direcții de emigrare în scop de lucru a cetățenilor Republicii Moldova denotă că cererea externă va crește. Cotațiile internaționale la materiile prime, dar, mai ales, la produsele alimentare sînt în creștere, ceea ce, respectiv, se va reflecta în evoluția prețurilor de consum prin intermediul importurilor de bunuri, a apreciat guvernatorul BNM.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...