Sectorul privat consideră că Proiectul politicii fiscale şi vamale pentru anul 2015 conține un șir de norme contradictorii
„Proiectul politicii fiscale şi vamale pentru anul 2015, elaborat de Ministerul Finanțelor, conține un șir de norme contradictorii care necesită revizuire sau chiar excludere”, consideră Asociaţia Patronală „Camera de Comerţ Americană din Moldova” (AmCham).
Potrivit agenției „INFOTAG”, în mod special, reprezentanții asociației, care au examinat proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2015, consideră abuzivă intenţia autorităților de a introduce obligativitatea înregistrării în Registrul general electronic al facturilor fiscale a tuturor facturilor fiscale și nu doar a celor care depășesc suma de 100 mii de lei.
„Înregistrarea tuturor facturilor fiscale în acest Registru este inacceptabilă din perspectivă tehnică și practică. Înainte de a propune asemenea concepte eronate ministerul trebuie să se consulte cu practica internațională, în special cu practica UE, unde un asemenea Registru nici nu există”, spun reprezentanții Asociației.
De asemenea, aceștia recomandă ministerului să analizeze de câte ori în decurs de doi ani s-au schimbat regulile funcţionării acestui Registru şi care au fost cauzele de efectuare a acestor modificări.
„Astfel, se observă repetarea, intenționată sau nu, a greşelilor care au dus la o administrare fiscală insuportabilă şi riscuri total neargumentate de deducere a TVA aferente facturilor fiscale. Este evident că o normă abuzivă nu are şansă la viaţă şi este totalmente contrară principiilor de impozitare, practicii internaţionale şi intenţiilor de a uşura administrarea fiscală”, afirmă reprezentanții AmCham.
De asemenea, AmCham critică și intenţia Ministerului de Finanţe de a limita deducerile (în scopul impozitului pe venit, precum şi TVA) doar pentru un singur autoturism pentru fiecare agent economic folosit de persoanele cu funcţii de conducere ale contribuabilului.
„Argumentul Ministerului Finanţelor precum că aceste cheltuieli nu se includ în categoria cheltuielilor necesare şi ordinare este absolut eronat şi nu ia în consideraţie o serie de factori. Cu siguranță, modificările propuse vor genera multiple întrebări și abuzuri din partea inspectorilor fiscali. Pentru o entitate mică un autoturism poate fi suficient, iar pentru o întreprindere cu sute sau mii de angajaţi – categoric nu. Deducerea cheltuielilor pentru autoturismele utilizate de persoanele cu funcţii de conducere de diferite nivele de răspundere nu poate fi echivalat pentru toate întreprinderile. Nu poate fi comparat numărul persoanelor cu funcţii de răspundere într-o companie cu 2-3 angajaţi şi o companie cu sute şi mii de angajaţi”, consideră reprezentanții Asociației.
AmCham propune și revizuirea conceptului nou „sisteme informaţionale computerizate” prin care Ministerul Finanţelor doreşte să certifice orice program/soft utilizat de către contribuabil în activitatea sa economică.
„În cazul în care Ministerul Finanţelor propune asemenea cerinţe restrictive doar pentru maşinile de casă şi control, atunci propunerea este obiectivă, însă în cazul în care propunerea se referă la toate sistemele informaţionale utilizate de contribuabili, atunci propunerea este abuzivă şi intervine nejustificat în activitatea de întreprinzător a contribuabililor”, consideră AmCham.
Solicitat de reporterul „INFOTAG” să vină cu comentarii pe marginea propunerilor mediului de afaceri, serviciul de presă al Ministerului Finanțelor a menționat că „la moment proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2015 este în discuții, iar la etapa actuală este prea devreme de discutat pe marginea proiectului respectiv”.
„Atunci când proiectul va ajunge în Guvern spre examinare și aprobare, probabil, vor fi oferite mai multe explicații/comentarii”, se spune în răspunsul Ministerului Finanțelor.