37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Se schimbă regulile! Femeile aflate la îngrijirea soților și șomerele vor primi certificate pentru concedii de maternitate

Se schimbă regulile! Femeile aflate la îngrijirea soților și șomerele vor primi certificate pentru concedii de maternitate

02.07.2015582 views Ziarul Național.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Femeile aflate la întreținerea soților și cele care sunt înregistrate ca șomere la Oficiul forței de muncă vor putea beneficia de concediu de maternitate. Guvernul a modificat, astăzi, Regulamentul privind modul de acordare a concediilor medicale.

În cazul sarcinii cu gemeni, certificatul pentru concediu de maternitate va fi eliberat mamei la 30 de săptămâni de sarcină, pentru o perioadă de 140 de zile: concediu prenatal 70 de zile și tot atâtea - concediu postnatal.

În cazul sarcinii cu trei și mai mulți feți, certificatul pentru concediul de maternitate se va elibera mamei la 24 de săptămâni de sarcină pentru o durată de 182 de zile.

De asemenea, părinții vor putea să-și facă certificate medicale pentru îngrijirea copiilor bolnavi în condiții de ambulator sau staționar, dacă aceștia au până la zece ani. Actualele prevederi permiteau acest lucru doar până la vârsta de șapte ani a copilui.

Durata concediului medical nu va putea depăși 60 de zile în decursul unui an. Copiii cu dizabilități sau care suferă de maladii oncologice vor putea fi îngrijiți de părinți până la vârsta de 16 ani, iar angajatorul va fi obligat să accepte certificatele medicale.

În cazul îngrijirii copiilor cu maladii contagioase, cu dizabilități, bolnavi de cancer, imobilizați în aparate ghipsate sau care au suferit intervenții chirurgicale, părinții vor primi certificate medicale pe toată perioada de îngrijire necesară.

Comentarii

  1. Gorea Elena spune:

    Care va fi baza de calcul a concediilor de maternitate in cazul femeilor aflate la intretinerea sotilor sau somere?

Înregistrare

Restabilirea parolei