37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Se renunță la excluderea patentei?! Micii antreprenori în comerț ar putea plăti pentru patentă de 2-3 ori mai mult în 2017

Se renunță la excluderea patentei?! Micii antreprenori în comerț ar putea plăti pentru patentă de 2-3 ori mai mult în 2017

05.12.2016448 views Bani.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Micii antreprenori în comerț vor putea activa în baza patentei încă un an, până în 1 ianuarie 2018. Totuși, dacă li se va păstra acest drept, costul patentei va creşte de aproximativ 2-3 ori în funcţie de localitatea unde îşi desfăşoară antreprenorul activitatea.

Prevederi în acest sens sunt incluse într-un proiect privind modificarea Legii cu privire la patenta de întreprinzător, ce urmează a fi aprobat luni, 5 decembrie, de Guvern. De asemenea, alături de acest proiect au fost incluse și alte proiecte conexe ce prevăd drepturile micilor antreprenori în comerț  de a activa în bază de patentă de întreprinzător.

Prin documentul elaborat, Ministerul Economiei din Republica Moldova propune extinderea pentru încă un an a dreptului patentaților în comerț de a activa în bază de acest titlu. Prevederea legislativă în cauză se referă doar la titularii de patentă care deţin la 31 decembrie 2016 patente valabile.

Se presupune că acest an va constitui perioada de tranziţie necesară titularilor de patentă să treacă la un nou mecanism de impozitare sau la o altă formă de organizare. O altă prevedere în acest proiect ţine de indicarea expresă a locului permis pentru desfăşurarea comerţului, şi anume, doar în cadrul pieţelor comerciale, ale căror activitate este reglementată.

Totodată, proiectul prevede majorarea taxelor pentru patente. Scumpirea preţului la patentă se va face diferenţiat în funcţie de localitatea unde îşi desfăşoară activitatea antreprenorul. Cele mai scumpe vor fi în Chişinău şi Bălţi.

Astfel, patenta pentru comerţul cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioşcuri, pavilioane şi din autovehicule în pieţe la Chişinău, Bălţi, Bender şi Tiraspol va costa 1080 lei, valoare mai mare de trei ori decât cea înregistrată astăzi.

În celelalte oraşe şi municipii aceeaşi patenta va costa 360 lei, dublu faţă de actualul preţ de 180 lei. Iar în sate, patenta va costa 200 lei, faţă de o sută de lei, actualul preţ.

În acelaşi timp, patenta pentru comerţul cu produse alimentare şi mărfuri uşor alterabile autohtone va creşte în Chişinău şi Bălţi, până la 1620 lei, în raport cu 540 lei.

În celelalte oraşe şi municipii pentru aceeaşi patentă se va achita 720 de lei, faţă de actualul preţ de 360 lei. În sate, preţul acestei patente se va dubla.

Bani.md amintește că patentarii în comerț au renunțat la ultimul protest anunțat pe motiv că premierul și președintele ales le-ar fi promis soluționarea problemei.

Nemulțumirile titularilor de patentă în comerț țin de modificările aduse la Legea antreprenoriatului prin intermediul cărora patentarilor li se retrage dreptul de a activa în sfera de comerț, ori activitatea comercială va putea fi desfășurată de către alte tipuri de agenți economici.

Amintim că AMB a organizat anterior alte proteste în care au cerut anularea legii, care presupune că imposibilitatea de a activa în bază de patentă. Ulterior, au existat încercări de a ajunge la un numitor comun între Ministerul Economiei și patentanți, însă acestea au eșuat.

La 27 iulie 2016, cabinetul de miniștri a aprobat Avizul la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii cu privire la patenta de întreprinzător, elaborat în colaborare cu Ministerul Finanțelor și alte instituții de stat. Documentul propune deținătorilor de patentă să desfășoare activitate independentă cu următoarele drepturi: pentru o perioadă nelimitată de timp, comparativ cu până la un an în varianta actuală; înregistrarea să fie efectuată printr-o notificare la primăria localității și înregistrare la organul teritorial al Serviciului Fiscal de Stat prin depunerea unei cereri; plafonul de venituri din vânzări să fie ridicat de două ori, până la 600 mii lei anual; taxarea să fie de 1% din venitul din vânzări, dar nu mai puțin de 3000 lei anual; scutirea de plata taxelor locale (taxa pentru amenajarea teritoriului, taxa pentru unitățile comerciale/prestări servicii), etc.

În prezent în Republica Moldova activează în domeniul comerțului 12 mii de patentari. În municipiul Chișinău sunt 2 mii de deținători de patente, la Bălți - 1700, iar în Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia - 1300 de patentari.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...