37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Sancţiunile pentru evaziunea fiscală vor fi mai DRASTICE

Sancţiunile pentru evaziunea fiscală vor fi mai DRASTICE

07.10.20111.152 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Sancţiunile pentru evaziunea fiscală vor fi mai DRASTICE

 

Legislativul a adoptat astăzi, 7 octombrie, în primă lectură, un proiect de lege, prin care managerii de întreprinderi şi organizaţii, care evită, prin diverse metode, achitarea impozitelor, riscă sancţiuni dure sau privare de libertate.

Proiectul de lege prevede o amendă pentru eschivarea de la plata impozitelor în mărime de la 2 la 3 mii unităţi convenţionale sau închisoare de până la 3 ani.

Sancţiunile respective vor fi aplicate în cazurile în care suma impozitului care era necesar a fi plătit este mai mare de 1500 unităţi convenţionale, la moment, amenzile fiind calculate de la 2500 unităţi convenţionale.

În acelaşi timp, pentru evaziunile fiscale săvîrşite cu implicare unui grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală se prevede o amendă în valoare de la 3 la 5 mii unităţi convenţionale sau cu privaţiune de libertate de până la 6 ani, inclusiv lichidarea întreprinderii.

Victor Popa, preşedintele Comisiei parlamentare juridice numiri şi imunităţi, a specificat, la şedinţa Legislativului, că documentul stabileşte răspunderea nu doar pentru întreprinderile noi create, dar şi în cazul modificării fondatorilor. De asemenea, noile prevederi vor servi temei juridic de a lipsi agenţii economici de dreptul la reducerea TVA şi a valorii tranzacţiilor fictive documentate din numele întreprinderilor „fantomă”.

Potrivit lui Gheorghe Rusu, vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, evaziunea fiscală a întreprinderilor „fantomă” afectează mecanismul acumulării veniturilor la bugetul public naţional şi chiar atentează la siguranţa economică a ţării.

Comentarii

  1. Contabil spune:

    oribil, si cel mai strasnic ca sanctiunele date se vor folosi selectat, cineva nu va plati in continuare impozite, iar altii care au intrat in faliment o sa staia la dubala. Felicitari cetatenilor pentru realizarile noastre comune. Jar coruptia o sa infloreasca inca si mai tare. Imi amintesc cind sau introdus amenzi mai mari pentru incalcari rutiere, sau motivat ca o sai disciplineze. Si ce constatam acum? incalcarile, accidentele nu au scazut iar mitele pentru politie au crescut considerabil. Probabil si aici va fi aceasi situatie

  2. ghenadie negara spune:

    intro tara in care fiecare interpreteaza CF asa cum crede ca este mai bine „pentru dinsul” chiar si o nerestabilire de TVA de la utilajul casat in conditiile in care legislatia nu prevede restabilirea tva-ului de la mf procurate TE POATE PUNE LA DUBALA. este inadmisibil, mai ales in cazul cind CF nu stabileste precis notiunea de „evaziune” insa obliga legislativul sa stabileasca norme juridice clare care exclud interpretarile arbitrale

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...