37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Sancţiuni pentru neplătitorii de contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii

Sancţiuni pentru neplătitorii de contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Sancţiuni pentru neplătitorii de contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii

 

Începînd cu 12 august 2011 au intrat în vigoare unele modificări si completări operate în Codul contravenţional al Republicii Moldova nr.218 din 24.10.2008, care prevăd sancţiuni administrative pentru nerespectarea actelor normative ce reglementează sistemul public de asigurări sociale.

Astfel, persoanele fizice, care se regăsesc în una din situaţiile: de avocat, de notar, de executor judecătoresc, de mediator si activează în baza licenţei fără a fi înregistrat ca plătitor de contribuţii de asigurări sociale de stat vor fi amendate in corespundere cu Codul contravenţional.

Totodată, se aplica sancţiuni şi persoanelor cu funcţie de răspundere, care nu vor prezenta, în termenul prevăzut de legislaţie, declaraţiile privind calcularea şi utilizarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii (Forma 4-BASS) si documentele ce se refera la ţinerea evidenţei individuale (REV).

Noile modificări, operate în Codul contravenţional, mai conţin pedepse ce se referă la folosirea unui cod personal de asigurare sociala străin sau fals, precum si pentru neincluderea codului personal de asigurare socială în documentele privind evidenţa nominala a asiguraţilor.

Colaboratorii Casei Naţionale de Asigurări Sociale si ai subdiviziunilor teritoriale sînt împuterniciţi să constate contravenţii şi să încheie procese-verbale care, ulterior, se vor remite spre examinare în fond instanţei de judecată competente.

O informaţie mai ampla privind modificările si completările operate sunt în  Instrucţiunea cu privire la contravenţiile constatate de Casa Naţională de Asigurări Sociale.

 

Documente, informaţii relevante:

- ORDIN din 02.09.2011 nr. 474-A Cu privire la actualizarea Instrucţiunii cu privire la contravenţiile constatate de Casa Naţională de Asigurări Sociale

- Informaţie cu privire la mărimea sancţiunilor - Înăsprirea amenzilor pentru plătitorii de contribuţii de asigurări sociale

Comentarii

  1. Adrian spune:

    Este o procedura foarte complicata pentru asa amenzi, se va face proces verbal, apoi in 15 zile se va transmite in judecata, apoi trebuie sa astepti numirea datei de judecata, citarea persoanelor implicate, dupa scoaterea incheierei , trebuie de asteptat 10 zile ca sa devina definitiva …… deci vreo 4-5 luni pentru 200-300 lei amenda ???? cite persoane implicate platite, cite cheltuieli facute, oare se justifica toate acestea????

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...