37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Sancțiuni de peste un milion de lei, aplicate de Agenția pentru Protecția Consumatorului

Sancțiuni de peste un milion de lei, aplicate de Agenția pentru Protecția Consumatorului

08.02.20171.081 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Moldovenii apelează tot mai des la Agenția pentru Protecția Consumatorilor. În 2016, aceștia s-au adresat în mare parte pentru soluționarea cazurilor de tranzacţii prejudiciabile, care au avut loc în rezultatul achiziționării produselor sau serviciilor. Pe parcursul anului trecut, APC a aplicat aproape 400 de sancţiuni, în sumă de 1,3 milioane de lei, pentru plasarea pe piaţă a produselor necorespunzătoare cerinţelor prescrise şi declarate. Inspectorii APC au depistat119 loturi de produse neconforme.

Potrivit Raportului anual de activitate al APC, cel mai des cetățenii au sesizat Agenția prin telefon - aproape 8.300 de cazuri. De asemenea, au fost depuse 1.143 de petiții, iar la adresa electronică au fost semnalate doar 91de cazuri de tranzacţii prejudiciabile. Astfel, în cadrul examinării acestora, prin control de stat, inspectorii au constatat 202 cazuri de tranzacţii prejudiciabile admise de către agenții economici în relațiile cu consumatorii.

În total, inspectorii APC au examinat peste două mii de petiţii privind apărarea drepturilor fundamentale şi intereselor economice ale consumatorilor și au soluționat 94 la sută dintre acestea.

De asemenea, anul trecut au fost admise în instanţă 1.193 acţiuni ale APC ce vizează respectarea legislaţiei privind neadmiterea clauzelor abuzive în contractele încheiate cu consumatorii. Au fost soluționate definitiv, în favoarea consumatorului, doar 75 de acţiuni.

Pe parcursul anului trecut, APC nu a efectuat niciun control la agenții economici care oferă credite de consum, deși au fost planificate. Potrivit raportului APC, acest domeniu rămâne nesupravegheat, fiindcă Agenția a rămas fără angajați specializați în acest domeniu.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...