37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Sancțiuni de peste 5 milioane de lei, pentru încălcarea legislației muncii

Sancțiuni de peste 5 milioane de lei, pentru încălcarea legislației muncii

26.04.2017893 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

    Impozite, taxe și alte plăți în sumă totală de peste 5 milioane de lei au fost calculate suplimentar la buget de către Serviciul Fiscal de Stat (SFS), pe parcursul anului trecut, în urma controalelor privind respectarea legislației în domeniul raporturilor de muncă. Datele sunt prezentate în Raportul general al activităților de minimizare a practicii de achitare a salariilor "în plic" și a muncii "la negru", realizate de Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Inspectoratul de Stat al Muncii, Inspectoratul General al Poliției și Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova.

Astfel, angajații de la SFS au adoptat peste 170 de decizii asupra cazurilor de încălcare a legislației, inclusiv referitor la încălcări ce vizează corectitudinea calculării și achitării plăților salariale, impozitelor și defalcărilor aferente lor. Astfel, pentru încălcarea prevederilor legislației aferente raporturilor de muncă, în baza deciziilor adoptate au fost calculate:

  • impozit pe venit reținut din plățile salariale în sumă de aproape 422 de mii de lei;
  • contribuții de asigurări sociale de stat în sumă de peste 1,8 milioane de lei;
  • prime de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă de aproape 1,7 milioane de lei;
  • penalități, sancțiuni și alte impozite în sumă de circa 1,3 milioane de lei.

De asemenea, în rezultatul măsurilor întreprinse de către SFS au fost identificate 120 de persoane care munceau "la negru" și beneficiau de salarii "în plic". Astfel, statul a fost păgubit cu peste 3,5 milioane de lei. Alte peste 130 de persoane, inclusiv 15 minori care activau fără acte, au fost depistastați de Inspectoratul de Stat al Muncii.

În raport se mai menționează că, în perioada de acțiune a moratorului asupra controlului de stat, o atenție sporită a fost acordată acțiunilor de depistare și sancționare a activității ilicite, care, de asemenea, reprezintă o formă de manifestare a muncii nedeclarate. Respectiv, pe parcursul anului trecut, de către inspectorii SFS au fost întocmite aproape 5.500 de procese-verbale, cu aplicarea sancțiunilor în sumă de 6,3 milioane lei.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...