37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Salarizarea pentru condiţii speciale de muncă. Prevederi noi în Codul muncii

Salarizarea pentru condiţii speciale de muncă. Prevederi noi în Codul muncii

20.04.2017984 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

    Mijloacele destinate plăților de stimulare și compensare vor putea fi stabilite nu doar în contractul colectiv de muncă la nivel de unitate sau în devizul de cheltuieli pentru întreţinerea unităţii finanţate din buget (situația actuală), ci și în alt act normativ la nivel de unitate. Prevederea este stipulată într-un proiect de lege care prevede modificarea Codului muncii.

    Potrivit autorilor, la momentul actual, mijloacele destinate plăților de stimulare și compensare pot fi stabilite doar în contractul colectiv de muncă la nivel de unitate sau în devizul de cheltuieli pentru întreţinerea unităţii finanţate din buget. Prin urmare, unitățile care nu sunt finanţate din buget și în cadrul cărora nu este încheiat un contract colectiv de muncă nu pot să prevadă mijloace destinate plăților de stimulare și compensare.

    De asemenea, în alt act normativ la nivel de unitate va putea fi stabilit și sistemul netarifar de salarizare. În prezent, acesta poate fi stabilit doar în contractul colectiv de muncă la nivel de unitate. Astfel, unitățile în cadrul cărora nu este încheiat un contract colectiv de muncă nu pot aplica sistemul netarifar de salarizare.

    La fel, tarifele reduse de retribuire a rebutului parțial din vina salariatului, modul și condițiile de acordare a ajutorului material, procedura de revizuire sau înlocuire a normelor de muncă, precum şi situaţiile concrete în care poate fi aplicată vor putea fi prevăzute și în alt act normativ la nivel de unitate, nu doar în contractul colectiv de muncă la nivel de unitate și/sau de actele normative în vigoare (situația actuală).

    Potrivit proiectului, și stabilirea garanțiilor și compensațiilor suplimentare, pe lângă cele stabilite de Guvern, pentru salariații care îmbină munca cu studiile în învăţământul postuniversitar specializat vor putea fi stabilite și în alt act, nu doar în contractul colectiv de muncă.

    Amintim că urmează să mai fie făcute modificări la capitolul concediere. De asemenea, Codul muncii ar putea fi completat cu un articol nou: Încălcarea gravă a obligațiilor de muncă. Totodată, concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului cu vârsta de la 3 ani va fi acordat până la 4 ani, dar nu până la 6 ani cum prevede legea actuală.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...