37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Salariile în plic, în vizorul Consiliul Economic! Grupul de Lucru creat pentru rezolvarea acestei probleme s-a întrunit în prima ședință. Ce s-a discutat

Salariile în plic, în vizorul Consiliul Economic! Grupul de Lucru creat pentru rezolvarea acestei probleme s-a întrunit în prima ședință. Ce s-a discutat

18.01.2017978 views realitatea.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Un Grup de Lucru pentru reducerea ocupării informale și a fenomenului "salariilor în plic", creat la solicitarea prim-ministrului Pavel Filip, în cadrul Consiliul Economic, s-a întrunit în prima ședință.

În calitate de președinte a grupului a fost ales Vladislav Caminschi, director executiv al Confederației Naționale a Patronatelor din Moldova, din el făcând parte reprezentanți ai asociațiilor de business, autorităților administrației publice, comunității donatorilor și experți naționali.

Potrivit reprezentanților Grupului de Lucru, în Moldova cel mai mare procent de angajări nedeclarate și a "salariilor în plic" se atestă în agricultură, construcții și comerț.

Acest fenomen are mai multe efecte negative:

  • statul ratează venituri la buget,
  • scade încrederea oamenilor în sectorul public,
  • sporește presiunea asupra sistemului de asigurări sociale
  • cresc riscurile sociale pentru angajați,
  • concurența în sectorul privat devine neloială.

Cauzele acestei situații, spun experții, sunt corupția, neîncrederea în sectorul public, costul și insuficiența forței de muncă, reglementările excesive, dar și avantajele acestei situații atât pentru angajat cât și pentru angajator.

Vladimir Mitru, consilierul Ministrului Economiei, a declarat că în mare parte problema vine de la angajator, care nu dorește să achite contribuții sociale de 23% și contribuții medicale de 4,5%, dar și angajații nu sunt stimulați să-și transparentizeze salariile.

"Aici trebuie să identificăm un instrument de stimulare financiară pentru ambele categorii, angajatori și angajați dar, totodată, bugetele CNAS și CNAM să nu aibă încasări mai joase decât cele existente ca să poată în continuare dezvolta proiectele sociale de lungă durată", a subliniat Mitru.

Vladimir Mitru s-a mai expus și în privința impozitului pe venit la persoanele fizice, care este unul progresiv la moment, de 7% și 18%: "Peste 50% dintre angajații din domeniul real al economiei au un salariu brut de până la 4000 lei ca să nu treacă astfel la treapta de impozitare de 18%. Cred că acest lucru se face intenționat".

Expertul economic din cadrul Consiliului Roman Laduș spune că deși a făcut mai multe cercetări privind modalitatea de a aborda și rezolva problema "salariilor în plic" nu este clar ce practică ar putea funcționa în Republica Moldova.

"Există zeci de modalități de rezolvare a acestei probleme, însă pentru ca să o alegem pe cea mai bună trebuie de urgență ca acest grup de lucru creat să se ocupe de identificarea unei propuneri concrete, care va fi înaintată Guvernului", a menționat Laduș, citat de Newsmaker.

Reprezentanții Grupului de Lucru urmează să analizeze în detalii fiecare componentă a fenomenului muncii informale și a plății "salariului în plic", în cadrul unor subgrupe tehnice.

Comentarii

  1. Super contabil spune:

    Oameni de la Guvern. Cind se va intelege, trebuie sa micsorati Fondul Social in jumate. Real povara fondului de pensii, stau pe agentii economici.

  2. Alexei Dontu spune:

    Trebu de micsorat cota contributiilor de asigurari sociale 23% suportate de angajatori, pentru salarii mici cota sa fie de 23% dar pentru salarii mari sa ajunga pina la 10 %. Ca exemplu salariu 0-3000lei la cota de 23%, del 3001-6000 lei cota de 18%, de la 6001-10000 cota de 15%, peste 10000 lei cota 10%. Asa vad eu o solutie foarte buna. In ceia ce priveste medicina trebu de inclus scutire in caz daca salariatul are asigurare facultativa.