37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Salariile în plic sărăcesc bugetul de stat. „Prejudiciile se estimează la aproape 5 miliarde de lei în acest an”

Salariile în plic sărăcesc bugetul de stat. „Prejudiciile se estimează la aproape 5 miliarde de lei în acest an”

20.12.20131.037 views Publika.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Salariile în plic sărăcesc bugetul de stat. "Prejudiciile se estimează la aproape 5 miliarde de lei în acest an"

 

Cel puţin patru miliarde de lei ratează bugetul de stat în fiecare an, din cauza economiei informale. Economiştii spun că această sumă ar putea creşte în următorii ani şi recomandă autorităţilor să întreprindă urgent măsuri de combatere plăţii salariilor în plic.

Datele Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei arată căaproape jumătate de milion de moldoveni nu semnează contracte de muncă şi nu beneficiază de garanţii financiare în cazul unor probleme de sănătate.

"În 2012 s-a înregistrat cel mai mare nivel de activitate informală în ţara noastră. Prejudiciile aduse bugetului public naţional se extimează laaproximativ 4 miliarde 753 milioane de lei. Tendinţa de creştere se va menţine şi în continuare", a declarat preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatelor, Leonid Cerescu.

Peste 60 la sută dintre cei care muncesc fără contracte de muncă sunt antrenaţi în sectorul agrar. Reprezentanţii Ministerului Muncii explică această tendinţă prin angajarea anevoioasă pentru munci sezoniere. Instituţia a elaborat un proiect de lege menit să amelioreze situaţia.

"Proiectul de lege va permite să fie o angajare simplistă, doar o înregistrare într-un registru special. Seara după finalizarea muncii să se achite salariul pe care l-a câştigat, sau la sfârşitul săptămânii, în dependenţă cum se vor înţelege prestatorul de servicii şi acest salariat", a menţionat viceministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Sergiu Sainciuc.

Sindicaliştii consideră că soluţia pentru combaterea economiei informale este majorarea salariilor. "La noi 60 la sută din agenţii economici declară că ei achită salariu de 1.400 lei. Acum am început să negociem insistent salariul pentru minimul garantat în economia reală. Am înaintat o cerere cu privire la creşterea de la 1.400 până la 1.700 de lei", a adăugat preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Oleg Budza.

Cetăţenii au păreri împărţite referitor la salariile în plic. 

"Toate salariile trebuie să fie plătite printr-un sistem electronicde plăţi, aşa cum se procedează în Anglia şi ţările din Europa".

"Totul depinde de noi. Dacă noi vom cinstiţi cu noi, totul va fi bine.Dacă avem intenţia de a primi salariul în plic, aşa îl vom primi şi în continuare".

Autorităţile intenţionează să lanseze şi o campanie de informaredespre consecinţele nefaste ale economiei informale.

Comentarii

  1. grisha spune:

    Salariile NU în plic sărăcesc buzunarele cetatenilor!.. aproape 50% deasupra trebuie cheltuit la suma salariului stabilit pentru a achita toate impozitele cu tot cu comisioanele bancii. Si la asta se mai adauga materiale si lucru de oficiu, foarte bine ca macar partea asta vor optimiza.

  2. Alexandru spune:

    Dupa parerea mea unicul mod de stirpire a platii salariilor in plic este stabilirea salariului minim obligatoriu pentru 169 ore lucrate lunar in marime de 4000- 4500 lei lunar , iar daca se vor depista plati mai mari de 4500 lei lunar platite in plic platitorul sa fie amendat cu cite 200 unitati conventionale pentru fiecare caz depistat.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...