37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Salarii de milioane // Răsfățații statului

Salarii de milioane // Răsfățații statului

24.02.20141.877 views Ziarul Național md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Salarii de milioane // Răsfățații statului

Salarii de milioane // Răsfățații statului

BANI PUBLICI // Chiar dacă legea stabilește că cel mai bine plătit bugetar trebuie să fie președintele republicii, realitățile moldovenești arată că șeful statului este mai prost plătit decât mulțibugetari

Sunt câteva zeci și conduc întreprinderi, direcții, agenții sau centre despre care mulți dintre noi nici nu au auzit, cu toate acestea au șoferi la scară, birouri spațioase, secretare și salarii care le depășesc de câteva ori pe cele ale primelor persoane în stat. Despre „directorii de milioane” se vorbește de mai mult timp în R. Moldova, dar nimeni nu îndrăznește să taie din retribuțiile acestora.

Subordonații cu salarii grase

Aproape 2,5 milioane de lei sunt cheltuite anual pentru a-i plătit pe cei cinci directori ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Fiecare dintre acești manageri ai instituției care reglementează prețurile la gaze, benzină, energie electrică și termică primesc anual câte un salariu de aproape jumătate de milion de lei. Aceeași situație este și la Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF). Instituția, acuzată în ultimii ani de lipsă de acțiune și incompetență în stoparea atacurilor raider asupra mai multor bănci din R. Moldova, are patru conducători (membri ai Consiliului de administrare – n.r.) cu salariu anual de peste 460 de mii de lei. Președintele Parlamentului, instituție căreia i se subordonează CNPF și ANRE, poate doar visa la un astfel de venit. Salariul spicherului Igor Corman este de 171 de mii de lei pe an.

Unde „zboară” cele mai multe zerouri

Totuși, nu aceștia sunt cel mai bine plătiți bugetari din R. Moldova. Sumele cu cele mai multe zerouri intră la început de lună pe conturile bugetarilor din domeniul aviatic. Numai directorul general al ÎS „Air Moldova”, Iulian Scorpan, a ridicat în 2012, potrivit declarației sale de avere, un salariu anual de 1,2 milioane de lei. Și asta în condițiile în care compania aviaticăa înregistrat în acel an pierderi de 70 de milioane de lei, fiind scoasă la privatizare din cauza lipsei de profitabilitate.

Dar nu toți cei de la „Air Moldova” au astfel de salarii de vis. Directorul financiar al companiei are un salariu anual mult mai modest - 270 de mii de lei.

Și Elena Ciobanu, directorul „Aeroport Catering”, o altă întreprindere de stat scoasă la privatizare, pentru că nu mai aduce bani în bugetul de stat, are un salariu anual de circa 750 de mii de lei. Aceleași lefuri le câștigă și cei care conduc astăzi Autoritatea Aeronautică Civilă.

Șefi de milioane, cu întreprinderi în faliment

În topul celor mai bine plătiți funcționari de stat se regăsesc administratorii mai multor companii incluse în lista de privatizare. Printre aceștia se numără șefa de la „Tutun-CTC”, Ala Sârbu, care are un salariu de 1,1 milioane de lei, directorul combinatului de divinuri „Barza Albă”, Leonid Babii, care își atribuie anual câte 560 de mii de lei din banii întreprinderii, președintele „Băncii de Economii”, Corina Burlacu, care și-a permis un salariu de 580 de mii de lei în 2012. Nici directorul SA „Termocom”, Mihai Cernei, nu se sinchisește să își semneze lunar ordinul pentru un salariu de 28 de mii de lei (340 de mii delei pe an) chiar dacă instituția se află de ani buni în procedură de faliment.

Intangibili

Salariile fabuloase ale directorilor mai multor structuri de stat au provocat în 2010 un adevărat scandal în Guvern și Parlament. Premierul de atunci, Vlad Filat, a cerut în mod imperativ să fie modificate prevederile legale care oferă posibilitate acestor „cârmuitori” să își umfle salariile. Filat a indicat și un termen-limită pentru această „operațiune”, două luni. Abia peste doi ani însă Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a venit cu soluția, propunând ca salariul conducătorului unei întreprinderi de stat să nu depășească trei salarii medii lunare pe economie. Proiectul a fost votat în octombrie 2012,efectele însă întârzie să se facă simțite.

Cum se „îngrașă” salariile directorilor

Fiecare instituție de stat are propria formulă de calculare a salariilor conducătorilor. În cazul ANRE, salariile mari ale directorilor depind de veniturile Agenției, iar ultimele cresc odată cu majorarea tarifelor pentru gaze, combustibil, energie electrică.

Salariul de bază al directorului de la „Tutun CTC” este unul moderat. Actele interne ale instituției îi permit însă conducătorului să beneficieze de suplimente generoase în cazul în care instituția înregistrează profituri.

Stabilirea salariului președintelui IPNA „Teleradio-Moldova” a fost lăsată la discreția Consiliului de Observatori (CO) al instituției. CodulAudiovizualului stabilește că salariul președintelui companiei publice este stabilit în mărime ce variază între trei şicinci salarii medii lunare ale personalului de creaţie al companiei. Pentru că retribuțiile membrilor CO reprezintă un anumit procent din salariul președintelui, aceștia sunt interesați să-i stabilească președintelui companiei cel mai mare salariu cu putință.

Salariile primelor persoane în stat

Nicolae Timofti, președintele R. Moldova

Salariu lunar: 12 000 de lei

Iurie Leancă, prim-ministrul R. Moldova

Salariu lunar: 14 166 de lei

Igor Corman, președintele Parlamentului R. Moldova

Salariu lunar: 14 255 de lei

Top 10 cel mai bine plătiți funcționari

Iulian Scorpan, director general al ÎS „Air Moldova”

Salariu lunar: 100 614 lei

Ala Sârbu, director general SA „Tutun- CTC”

Salariu lunar: 97 184 de lei

Dorin Drăguțanu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei

Salariu lunar: 73 166 de lei

Nicolae Buzu, director adjunct al Autorității Aeronautice Civile

Salariu lunar: 62 666 de lei

Elena Ciobanu, director general SA „Aeroport Catering”

Salariu lunar: 62 434 de lei

Grigore Varaniță, ex-vicedirector SA „Moldtelecom”

Salariu lunar: 60 750 de lei

Corina Burlacu, președinte interimar al „Băncii de Economii”

Salariu lunar: 48 333 de lei

Vitalie Iurcu, director general SA „Moldtelecom”

Salariu lunar: 46 850 de lei

Leonid Babii, director SA „Barza Albă”

Salariu lunar: 46 598 de lei

Sergiu Sâtnic, ex-director al AgenţieiNaţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei

Salariu lunar: 46 155 de lei

Prenume și nume

Funcția

Salariu lunar

Salariu anual

Victor Parlicov

director general al ANRE

41 250 lei

495 000 lei

Stela Mocan

șefa Centrului de Guvernare Electronică

39 248 lei

470 983 lei

Artur Gherman

președintele Consiliului de administrare al Comisiei Naționale a Pieței Financiare

39 000 lei

468 000 lei

Victor Captari

vicepreședinte al Comisiei Naționale a Pieței Financiare

38 736 lei

465 166 lei

Iurie Filip

membru al Consiliului de administrare al Comisiei Naționale a Pieței Financiare

38 500 lei

462 000 lei

Pavel Buceațchi

prim-vicedirector ÎS CRIS „Registru”

36 911 lei

442 932 lei

Mihail Cibotaru

membru al Consiliului de administrare al Comisiei Naționale a Pieței Financiare

35 466 lei

425 598 lei

Sorin Stati

administrator ÎS „MoldATSA”

32 833 lei

394 000 lei

Tudor Ctitor

director al Combinatului Poligrafic din Chișinău

29 767 lei

357 211 lei

Valeriu Cecan

vicedirector general ÎS CRIS „Registru”

29 581 lei

354 975 lei

Mihai Cernei

director SA „Termocom”

28 333 lei

340 000 lei

Evgheni Șestacov

vicedirector al Centrului Național Frecvențe Radio

27 500 lei

330 000 lei

Ion Panici

administratorul Centrului de pregătire a specialiștilor pentru Armata Națională

27 250 lei

327 000 lei

Vasile Leu

director tehnic al SA „Termocom”

25 333 lei

304 000 lei

Adrian Ciofu

director general ÎS „Radiocomunicații”

24 750 lei

297 000 lei

Victor Cebotari

președintele Comisiei Juridice de Stat

23 583 lei

283 000 lei

Constantin Marin

președintele IPNA „Teleradio-Moldova”

20 500 lei

246 000 lei

Andrei Șeremet

vicepreședintele Camerei Înregistrării de Stat

20 083 lei

241 000 lei

Mircea Maleca

director financiar ÎS „Air Moldova”

22 554 lei

270649 lei

Comentarii

  1. ana-banari@mail .ru spune:

    Sarmanii ,trebue urgent sustinuti,interesant cum se descurca ………………….

  2. Victoria spune:

    Da.cu adevarat is sarmani….Imi inchipui,cum se chinuie ei sa „repartizeze”veniturile lor: Unde sa se odihneasca-la mare sau la munte?; unde sa invete copiii lor-la Londra,sau in Franta?; de ce brandurii sa-si procure „straele sarace”-Roberto Covali,sau Cevin Kleain?, ce sa manince – icre rosie,sau labute de broscute????……..Daaa,vai si amar de dinsii,sarmaneii !!!!!……….Tare leas duce la niste pensionari acasa sa le arat ce maninca ei, cu ce se imbraca si cum is tratati in policlinici si spitale!!!!!….Rusine sa le fie lor-au beneficii de milliarde si tot una maresc toate tarifele…Dar,de ce rusine sa vorbim,daca ei,pur si simplu sovestea au schimbato pe banii,care ii primesc!!!!….Rusine acestui Stat…..

  3. Aurel, patanovici spune:

    Mititeii, ce de facut, poate un fond de ajutor banesc pentru acesti sarmani.

  4. stas spune:

    iata care din bugetari trebuie de redus la nr si din marimea salariului……. dar presa la noi tace nu face nici un fel de panica sau agitatie de parca asa si ar trebui sa fie…..
    apropo cumde presa nu scrie ca si Rusia e aici de vina ca de obicei ceva-ceva Putin, Putin

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...