37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   RM pe locul 62 în clasamentul mondial al dezvoltării TIC

RM pe locul 62 în clasamentul mondial al dezvoltării TIC

20.11.20121.004 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

RM pe locul 62 în clasamentul mondial al dezvoltării TIC

Din 155 de state participante în clasamentul internaţional după nivelul de dezvoltare a sectorului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC), R.Moldova ocupă locul 62, dar e situată pe locul patru în clasamentul regional al ţărilor CSI. Datele sunt oferite de raportul anual „Measuring the Information Society 2012”, realizat de Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor, care are drept scop monitorizarea evoluţiei societăţii informaţionale la nivel mondial.

Potrivit raportului, Moldova a acumulat 4.55 puncte după indicele dezvoltării TIC (indicele IDI), ceea ce reprezintă o creştere cu 0.08 puncte faţă de ratingul precedent, se arată într-un comunicat al Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. Valoarea indicelui IDI obţinut de ţara noastră este cu 0.4 puncte procentuale mai mare comparativ cu media mondială şi depăşeşte cu 0.12 puncte media din statele CSI. În opinia experţilor UIT, în Moldova sectorul TIC este unul din principalii promotori ai schimbărilor din societate şi mediul de afaceri şi menţine o dinamică ascendentă. Primele 3 poziţii în clasament au fost ocupate de Coreea, Suedia şi Danemarca.

Raportul arată că în pofida diminuării cu 30 la sută a preţurilor la serviciile TIC la nivel mondial, în R.Moldova costul acestora rămâne deocamdată înalt în comparaţie cu venitul naţional brut pe cap de locuitor. În clasamentul celor 161 de state după nivelul Coşului serviciilor TIC ( indicele IPB), Moldova ocupă locul 105 cu o valoare de 5.9. Ţările vecine, România şi Ucraina, s-au poziţionat pe locurile 61 şi respectiv 62. Primele locuri în clasament după acest indice au revenit regiunii Macao, China şi Norvegiei.

Raportul cu privire la monitorizarea evoluţiei societăţii informaţionale la nivel mondial este efectuat de Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor pentru al 5 an consecutiv şi stabileşte ratingul ţărilor după nivelul de dezvoltare şi penetrare a indicatorilor sectorului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor şi accesibilitatea serviciilor TIC pentru populaţie.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...