37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Riscuri inflaționiste! Ce ar putea determina creșterea inflației în 2017

Riscuri inflaționiste! Ce ar putea determina creșterea inflației în 2017

14.11.2016704 views Bani.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Riscurile externe asociate presiunilor inflaționiste sunt marcate de evoluția prețurilor la petrol alături de incertitudini asociate prețurilor internaționale la materiile prime și produsele alimentare. Potențialele riscuri și incertitudini de proveniență internă la adresa inflației decurg din impactul modificărilor de accize din anul 2017 și, respectiv, al recoltei din anul 2017.

În următoarele luni se anticipează o diminuare a ritmului anual de creștere a prețurilor, relatează Banca Națională a Moldovei. Aceasta va fi condiționată de prevalarea factorilor de natură dezinflaționistă din cauza cererii interne modeste din 2016 înregistrate în continuare și a efectelor acestui an agricol bun.

Ulterior, în corespundere cu prognoza inflației din Raportul asupra inflației nr.4, 2016, se estimează că rata anuală a inflației va intra în intervalul de variație de la ținta inflației pe parcursul trimestrului I 2017.

În luna octombrie, rata anuală a inflației a constituit 2.5 la sută, mai puțin cu 0.5 puncte procentuale față de luna precedentă și, respectiv, cu 10.7 puncte procentuale față de octombrie 2015. Similar perioadelor anterioare, dinamica anuală a inflației de bază (1.8 puncte procentuale) și cea a prețurilor la produsele alimentare (1.4 puncte procentuale) au exercitat cel mai mare impact asupra ratei anuale a inflației determinat de factorul sezonier pronunțat, deprecierea monedei naționale din ultimul an, dar și de seceta din anul precedent. De menționat însă contribuțiile din partea acestora, inferioare față de luna precedentă. Totodată, contribuțiile din partea prețurilor reglementate și din partea prețurilor la combustibili au fost negative: minus 0.5 și minus 0.1 puncte procentuale, respectiv.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...