37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Restituirile, doar în contul stingerii datoriilor subiectului impunerii

Restituirile, doar în contul stingerii datoriilor subiectului impunerii

12.03.20161.552 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Restituirea T.V.A., taxei vamale şi accizelor în contul stingerii datoriilor va fi posibilă doar pentru subiectul impunerii/ plătitorului vamal, care dispune de decizie de restituire a T.V.A., accize sau a drepturilor de import. De asemenea, se va permite restituirile în contul viitoarelor obligaţii faţă de bugetul public naţional a acestuia, potrivit prevederilor proiectului politicii fiscale, vamale și bugetare pe 2016.

Astfel, restituirea T.V.A., a taxei vamale şi accizelor în contul stingerii datoriilor creditorilor, inclusiv persoanelor juridice şi fizice cesionari ai subiectului impunerii/ plătitorului vamal, care dispune de decizie de restituire a T.V.A., accize sau a drepturilor de import nu va fi posibilă.

Ministerul Finanțelor explică aceste propuneri prin asigurarea bugetului public naţional cu lichidităţi curente (imediate), excluderea oricăror mecanisme abuzive din partea contribuabililor prin cesiunea creanţelor sale faţă de bugetul public naţional către creditorii săi, precum şi îmbunătăţirea managementului finanţelor publice.

În prezent, creditorii subiectului impunerii/ plătitorului vamal, care dispune de decizie de restituire, inclusiv persoanele juridice şi fizice cesionari ai acestuia, pot beneficia de suma T.V.A., taxei vamale şi accizelor acceptate spre restituire în contul stingerii datoriilor sale faţă de bugetul public naţional sau a viitoarelor obligaţii faţă de bugetul public naţional, inclusiv în contul stingerii obligaţiilor vamale administrate de organul vamal.

Potrivit MF, acest mecanism preferenţial de restituire a T.V.A., taxei vamale şi accizelor pentru creditorii subiectului impunerii/ plătitorului vamal cu aplicarea modului de stingere a obligaţiei fiscale prin compensare exclude transferarea propriu-zisă a mijloacelor băneşti în bugetul public naţional şi, respectiv, imposibilitatea restituirii T.V.A., taxei vamale şi accizelor în contul bancar al agentului economic în termenii stabiliţi (45 de zile) din lipsa unui flux constant de lichidităţi curente în bugetul public naţional. Totodată, conform art. 176 alin. (3) din Codul fiscal, dacă restituirile nu s-au încadrat în termen de 45 de zile de la data primirii cererii contribuabilului i se plăteşte o dobândă, calculată în funcţie de rata de bază, stabilită de Banca Naţională a Moldovei la principalele operațiuni de politică monetară în luna noiembrie a anului precedent celui de gestiune (19,5%).

O altă modificare ține de determinarea plafonului pentru înregistrarea obligatorie ca plătitor al T.V.A. Acest plafon nu va include livrările de mărfuri și servicii, care nu constituie obiecte impozabile cu T.V.A.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...