37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Restanţele la impozite din Ialoveni au fost discutate la Curtea de Conturi

Restanţele la impozite din Ialoveni au fost discutate la Curtea de Conturi

18.06.2013913 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Restanţele la impozite din Ialoveni au fost discutate la Curtea de Conturi

Restanţele la plata impozitelor de către agenţii economici din raionul Ialoveni au constituit una din temele dezbătute astăzi (17.06.2013) la şedinţa Curţii de Conturi /CCRM/. Raportorii au spus că nivelul de colectare a impozitelor în acest raion abia de atinge 50% din sumele planificate, informează MOLDPRES.

Angajaţi ai CCRM au prezentat în plenul Curţii un raport de audit al bugetelor şi gestionării patrimoniului public în cadrul autorităţilor publice locale din raionul Ialoveni. Responsabili de gestionarea finanţelor şi colectarea impozitelor din raion au informat că cele peste 20 de mii de companii şi peste 17 mii de gospodării ţărăneşti abia de reuşesc să plătească statului 50% din impozitele cuvenite. ”Ştiţi că au avut loc două amnistieri ale datoriilor pînă acum, iată că mulţi dintre ei aşteaptă o a treia iertare”, a spus Valeriu Racu, şef al Direcţiei Finanţe a raionului.

Auditorii publici s-au arătat alarmaţi de faptul că 19 mii de hectare de teren cu o valoare de aproape 300 de milioane de lei nu sînt înregistrate la cadastru. Consiliul raional nu a înregistrat cadastral încăperi de aproape 800 de metri pătraţi cu o valoare de 42 de milioane de lei. Şeful Direcţiei Finanţe a explicat că pentru înregistrarea acestora este nevoie de 4 milioane de lei, pe care bugetul local nu îi are.

La nemulţumirile controlorilor CCRM cu privire la carenţele în prognozarea veniturilor şi a cheltuielilor publice din raionul Ialoveni, Valeriu Racu a răspuns că există probleme cu finanţarea procesului de învăţămînt. Mulţi copii din Ialoveni frecventează grădiniţe şi şcoli din Chişinău, deşi pentru ei sînt alocaţi bani în raion.

Potrivit raportului Curţii de Conturi, autorităţile publice locale din Ialoveni, în perioada 2011-2012, au subestimat veniturile bugetare cu 9 milioane de lei şi nu au identificat surse de impozitare în mărime de 11 milioane de lei. Sursa de bază a veniturilor raionului o constituie transferurile de la bugetul de stat, a căror pondere a fost 80% în 2011 şi 69% în 2012, notează MOLDPRES.

Comentarii

  1. val spune:

    Nu se face asta oare pentru ca presedintele de raion este din PL.?!
    ar fi bine sa faca publice toate informatiile din toate raioanle!!

    Da traim intro tara democratica! nu esti la putere de gruzesc!!

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...