37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Responsabilitate pentru nedepunerea cererii de insolvabilitate

Responsabilitate pentru nedepunerea cererii de insolvabilitate

29.06.2017901 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Înlocuirea răspunderi penale cu tragerea la răspundere contravențională în cazul omisiunii depunerii cererii introductive în temeiurile și termenul prevăzut de art.14 a Legii insolvabilității din 29 iunie 2012 este esența modificărilor propuse, cu titlul de inițiativă legislativă. Proiectul a fost examinat de Guvern, iar avizul Executivului este publicat în MO din 23 iunie 2017.

Codul contravențional prevede răspunderea pentru încălcarea legislației cu privire la insolvabilitate, manifestată, inclusiv, prin nedepunerea de către debitor a cererii introductive, dacă există temeiurile de intentare a procesului de insolvabilitate.

Temeiul general constă în incapacitatea de plată a debitorului, supraândatorarea debitorului în cazul în care acesta este persoană juridică responsabilă de creanțele creditorilor, în limitele patrimoniului său, ceea ce înseamnă că la scadență nu își va putea onora obligațiile pecuniare.

Legea insolvabilități mai precizează că termenul de depunere a cererii nu poate depăși 30 de zile din momentul constatării insolvabilități.
Codul contravențional, precum este relevat în avizul Guvernului, prevede răspundere pentru încălcarea legislației cu privire la insolvabilitate prin nedepunerea cereri introductive, dacă există temei de intentare a procesului de insolvabilitate.Pe de altă parte, Codul penal din 18 aprilie 2002, incriminează doar faptele ce țin de anunțarea insolvabilității intenționate sau insolvabilității fictive și nu incriminează faptul privind nedepunerea cererii introductive. Respectiv, asemenea fapte nu pot fi pedepsite.

Au existat persoane, care au profitat de principiul că nici o infracțiune nu există în afara legii, nici pedeapsă pentru aceasta nu este prevăzută, iar aceste persoane nu pot fi trase la răspundere pentru omisiunea depunerii cererii introductive în temeiurile și termenul de prevăzut în Legea insolvabilității.

Guvernul mai propune, având în vedere respectarea rigorilor procesului legislative, să fie precizată lista persoanelor, care au dreptul de a depune cererea privind inițierea procesului de insolvabilitate.Printre acestea se înscriu persoanele cu drept de a reprezenta debitorul, asociații cu răspundere nelimitată, lichidatorul debitorului.
Reamintim că Legea insolvabilității nu se aplică asupra statului, persoanelor juridice de drept public și asupra băncilor.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...