37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Republica Moldova trece la Standardele Internaţionale de Raportare Financiară

Republica Moldova trece la Standardele Internaţionale de Raportare Financiară

20.10.20093.128 views Ministerul Finanţelor al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Republica Moldova trece la Standardele Internaţionale de Raportare Financiară

 

Ministerul Finanţelor a aprobat Recomandările metodice privind tranziţia de la Standardele Naţionale de Contabilitate (SNC) la Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (SIRF).

Recomandările metodice au drept obiectiv explicarea procedurii de tranziţie la SIRF, precum şi dezvăluirea informaţiei aferente la întocmirea şi prezentarea primelor situaţii financiare SIRF.

Prezentele Recomandări se aplică la întocmirea şi prezentarea atât a situaţiilor financiare anuale, cât şi a situaţiilor financiare interimare (semianuale) pentru acea parte a perioadei care se include în primele situaţii financiare anuale SIRF 1.

Totodată, Recomandările date nu substituie SIRF, dar sunt destinate pentru a acorda un suport practico-metodic entităţilor din Republica Moldova în aplicarea SIRF 1.

Viorel Dandara, Viceministrul Finanţelor, a precizat că Recomandările vor fi aplicate entităţilor care adoptă pentru prima dată SIRF, adică întocmesc şi prezintă primele situaţii financiare SIRF. Asupra entităţilor care aplică deja SIRF prezentele recomandări nu se extind, a concretizat viceministrul Finanţelor.

Recomandările metodice reglementează modul de ajustare a diferenţelor dintre prevederile SNC şi SIRF doar în contabilitate.Ajustările diferenţelor în scopuri fiscale se efectuează în conformitate cu prevederile Codului fiscal.

Ordinul Ministerului Finanţelor  cu privire la aprobarea Recomandărilor metodice privind tranziţia de la Standardele Naţionale de Contabilitate la Standardele Internaţionale de Raportare Financiară il găsiţi pe pagina noastră. 

 Recomandările metodice privind tranziţia de la Standardele Naţionale de Contabilitate la Standardele Internaţionale de Raportare Financiară sunt elaborate în baza prevederilor Legii contabilităţii nr.113-XVI din 27 aprilie 2007, Planului de dezvoltare a contabilităţii şi auditului în sectorul corporativ pe anii 2009-2011 aprobat prin Hotărârea Guvernului RM nr.1507 din 31 decembrie 2008 şi SIRF 1 “Adoptarea pentru prima dată a Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară”.

Comentarii

  1. Adrian spune:

    este cam tirziu, ar trebui demult sa apara acestea recomandari

  2. Dumitru spune:

    Nu inteleg, sa adopte SIRF-urile poate orisice entitatea din MD, nu doar entitatile de interes public?

  3. Artur spune:

    Corect, orice entitate poate sa adopte SIRF-urile, dar nu sunt obligate. Pe cind entitatile de interes public este obligata sa raporteze conform SIRF, conform articolului 4 din Legea Contabilitatii.

  4. Dumitru spune:

    Atunci, „грызи гранит науки”, iarasi se schimba totul, bietii contabili care-s mai in visrsta, numai-numai s-au deprins cu SNC si vor trebui de-acuma sa invete SIRF-urile. Doar stim noi, ca odata ce e „recomandat” e si obligatoriu. Asa ca trebuie de invatat SIRF.

  5. Adrian spune:

    Parerea mea, la moment orice contabil trebuie deja sa incepe sa studieze SIRF-urile, deoarece acestea sint viitorul profesiei contabile

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...