37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Republica Moldova riscă să fie exclusă din sistemul internaţional Cartea Verde

Republica Moldova riscă să fie exclusă din sistemul internaţional Cartea Verde

08.10.20131.190 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Republica Moldova riscă să fie exclusă din sistemul internaţional Cartea Verde

 

Dacă nu se întreprind anumite acţiuni de către Biroul Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule şi Comisia Naţională a Pieţei Financiare privind  stabilirea ordinii în acest domeniu, Republica Moldova poate fi exclusă din Sistemul Internaţional „Cartea Verde”.  La momentul actual R. Moldova este atent monitorizată de către oficiul central al Sistemului Internaţional „Cartea Verde” din Bruxelles. Toate acestea din cauza numărului tot mai mare de cazuri asigurate survenite,  ceea ce generează creşterea pierderilor în sistemul „Carte Verde”.

Potrivit unei informaţii de presă difuzate de BNAA, situaţia financiară a  companiilor de asigurări din Republica Moldova a fost discutată la cea de a 45-a adunare generală anuală a membrilor "Carte Verde", care a avut loc la Bruxelles.

„Stabilitatea curentă a Biroului din Moldova rămâne o preocupare, în principal datorită poziţiei slabe a unei părţi considerabile a pieţei asigurărilor auto din Moldova. O piaţă naţională mică, cuplată cu prime reduse, cu frecvenţa înaltă a daunelor şi cu un potenţial foarte mare de expunere la daunele Carte Verde, pretinde de a combina toate pentru a crea o situaţie care va trebui să fie monitorizată îndeaproape în viitor”, se menţionează în raportul prezentat de către Comitetul de Monitorizare.

Volumul despăgubirilor de asigurare plătite de către companiile de asigurări conform sistemului Cartea Verde este în continuă  creştere. În anul 2012 acestea au crescut faţă de anul 2008 cu 39,6 mil. lei, sau de 2,5 ori (2008- 26,6 mil. lei, 2009 – 26,6 mil. lei, 2010 – 39,3 mil. lei, 2011 – 59,1 mil. lei, 2012 – 66,2 mil. lei). Această tendință se menține și pentru anul în curs. Astfel în primele 6 luni deja au fost achitate despăgubiri în sumă de 31,2 mlnlei, iar suma daunelor avizate, dar neachitate la sfârșitul lunii iunie constituia 47,7 mln lei.

Comentarii

  1. Eugen spune:

    Nu inteleg care este problema, oamenii platesc primele de asigurare, care sunt enorme, ei merita sa fie asigurati.
    Cred ca totul se va solda cu scumpirea asigurarii si gata.

  2. cris spune:

    e va vedea cind Moldva va fi exclusa din sistemult de Carte Verde, din multiple falsificari, de ASITO si MOLDASIG, ce va face BNA care nu va avea gen de activitate.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...