37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Republica Moldova este puţin atractivă pentru afacerile care nu implică transferul de capital

Republica Moldova este puţin atractivă pentru afacerile care nu implică transferul de capital

27.07.20111.152 views 24h.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Republica Moldova este puţin atractivă pentru afacerile care nu implică transferul de capital

 

Republica Moldova este puţin atractivă pentru afacerile care nu implică transferul de capital. Valoarea tranzacţiilor de acest gen a atins cifra de 15 mil. USD în ultimii cinci ani, potrivit Raportului Mondial al Investiţiilor.

Republica Moldova este cu mult în urmă, comparativ cu vecinii, la atragerea investiţiilor care nu implică transferul de capital. De exemplu, în România suma unor astfel de afaceri, în ultimii cinci ani, se ridică la 4,4 miliarde USD şi de 9,2 miliarde USD în Ucraina.

„Outsourcing-ul şi franchising-ul au posibilitatea de a fi implementate în Republica Moldova, deoarece e nevoie şi de dezvoltarea sectorul serviciilor unde investiţiile sunt mult mai mici şi perioada de recuperare a banilor e mai scurtă ce permite o diversificare a afacerilor”, explică Octavian Calmîc, viceministrul Economiei.

Pe plan naţional, deja o parte dintre companii, pentru a-şi optimiza cheltuielile, recurg la serviciile altor companii naţionale (consultanţă juridică, fiscală pregătire a bucatelor). În ce priveşte outsourcing-ul internaţional la noi în ţară există deja companii străine (call centre).

„Republica Moldova are nevoie de liberalizarea şi promovarea politicilor de atragere a investiţiilor, chiar dacă ţara este privită de plasatorii de capital drept una cu o piaţă mică de desfacere”, precizează Matilda Dimovska, reprezentant adjunct al PNUD Moldova.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...