37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Republica Moldova este lider la creşterea economică printre vecinii săi

Republica Moldova este lider la creşterea economică printre vecinii săi

21.07.20111.073 views Ministerul Economiei al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Republica Moldova este lider la creşterea economică printre vecinii săi

 

Ministerul Economiei a realizat în luna iulie o analiză comparativă a evoluţiei principalilor indicatori social-economici în primul trimestru al anului 2011 faţă de perioada similară a anului 2010 în raport cu ţările vecine.

Astfel, în primul trimestru al anului curent Produsul Intern Brut (PIB) în ţară a avut o creştere de 8, 4 % faţă de trimestrul I 2010. În comparaţie, în România PIB-ul a crescut în aceiaşi perioadă cu 1,7 %, iar în Ucraina PIB a înregistrat o creştere de 5,3% faţă de trimestrul corespunzător din anul 2010.

Indicele preţurilor la producţia industrială în Republica Moldova a înregistrat o creştere de 5,4 la sută în luna iunie 2011 faţă de luna decembrie 2010. În România preţurile producţiei industriale au înregistrat o creştere de 8% faţă de luna corespunzătoare din anul 2010, iar Ucraina are o creştere de 15,6% de la începutul anului curent.

Analiza Ministerului Economiei arată că Republica Moldova a avut în primul trimestru al anului curent investiţii în capital fix cu 32% mai mult faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut. România la acest capitol a înregistrat o scădere de 2,9 la sută, iar Ucraina – o creştere de 12 la sută .

Republica Moldova a înregistrat o creştere semnificativă de 63,1 la sută la capitolul exporturi în primele cinci luni de zile ale anului 2011 faţă de aceiaşi perioadă a anului 2010. Vecinii noştri la acest capitol au înregistrate creşteri de: 32% - România şi 43,9% Ucraina.

La capitolul de salarizare în medie lunar a unui lucrător, Republica Moldova în luna aprilie a înregistrat o creştere de 6,8 la sută faţă de aprilie 2010. În primele patru luni ale anului curent România are o creştere de 10,8% a salariului mediu, iar Ucraina în luna aprilie are o descreştere de 3,7% faţă de aceiaşi lună a anului 2010.

Rata şomajului în Republica Moldova în primul trimestru al anului este de 9,4 la sută. Datele analizate în România arată că în aceiaşi perioadă a anului 2011 s-a înregistrat o creştere a şomajului cu 7,6 la sută, iar Ucraina are un indicator al ratei şomajului aproape de al ţării noastre - 9,5 la sută faţă de primul trimestru al anului trecut.

Notă: Nota informativă privind evoluţia social-economică recentă a ţărilor vecine Republicii Moldova şi tabelul cu principalii indicatori ai situaţie social-economice în anul 2011 a Republicii Moldova, România şi Ucraina.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...