37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Republica Moldova devine prima țară din CSI care a fost inclusă în compendiumul AEO al organizației mondiale a vămilor

Republica Moldova devine prima țară din CSI care a fost inclusă în compendiumul AEO al organizației mondiale a vămilor

16.05.2016574 views Serviciul Vamal al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Programul Agent Economic Autorizat, implementat de Serviciul Vamal al Republicii Moldova, a fost inclus în ediția din acest an a Compendiumului AEO (Agent Economic Autorizat) al Organizației Mondiale a Vămilor (OMV), publicat pe pagina web a acestei organizații.

Includerea programului AEO din Moldova în Compendiumul OMV reprezintă o recunoaştere a corespunderii AEO din Moldova standardelor OMV în acest domeniu. Astfel, Republica Moldova devine prima țară din CSI care are implementat un asemenea instrument.

Compendiumul AEO reprezintă o bază de date privind bunele practici de implementare a AEO și este destinat autorităților vamale, reprezentanților mediului de afaceri, precum și tuturor persoanelor care vor să afle despre cele mai recente  evoluții în implementarea AEO la nivel global.

Această publicație este actualizată anual și reprezintă unica sursă de informare la nivel internațional privind programele AEO implementate în întreaga lume.

În Compendiumul AEO sunt reflectate cadrul legal național privind AEO, condițiile de autorizare, beneficiile acordate AEO, precum și numărul companiilor care dispun de acest statut.

La nivel mondial, programul AEO este implementat în 69 de țări, iar alte 16 state sunt în proces de dezvoltare a acestuia.

Menționăm că de programul național AEO la data curentă beneficiază 98 de agenţi economici, iar de la lansarea proiectului pilot (Recunoașterea AEO din UE la punctul de trecere a frontierei Moldo-Române), 16 companii din UE care deţin certificatul AEO au beneficiat în Republica Moldova de reducerea numărului de controale, trecerea simplificată a frontierei de stat și prioritate în perfectarea actelor vamale.

Următorul obiectiv al Serviciului Vamal în dezvoltarea AEO îl reprezintă implementarea sistemului de recunoaștere mutuală, care presupune acordarea acestor facilități și agenților economici autorizați din RM care efectuează livrări de mărfuri în spațiul comunitar.

Publicația poate fi vizualizată, accesând aici

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...