Reprezentanţii mediului de business au prezentat raportul de sinteză pe marginea amenzilor şi penalităţilor fiscale
Agenda Naţională de Business (ANB) în colaborare cu IDIS “Viitorul” au prezentat astăzi la Chişinău raportul de sinteză, elaborat de Comisia de Experţi în urma audierilor publice organizate la 10 iunie pe marginea temei amenzilor şi penalităţilor fiscale. Raportul a fost elaborat în baza depoziţiilor depuse de reprezentanţii mediului de business, cu genericul “Amenzile şi penalităţile fiscale – un stimulent pentru conformare benevolă sau barieră pentru întreprinzătorii din Republica Moldova?”, informează MOLDPRES.
La audierea publică au fost invitate toate cele 27 de asociaţii de business existente în Moldova, care întrunesc circa 5500 de membri şi 10 Camere de Comerţ şi Industrie din ţară, care au depus 23 de depoziţii scrise. De asemenea la eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor de stat şi ai societăţii civile.
Potrivit preşedintelui Comisiei de Experţi, Mihai Manole, doctor în ştiinţe economice, scopul raportului este de a îmbunătăţi situaţia în domeniul fiscalităţii, de a promova principiul previzibilităţii juridice, precum şi de a înainta sugestii în vederea elaborării actelor normative în domeniu. “Din cei 158 de mii de agenţi economici înregistraţi în ţară activează doar 55 de mii, ceea ce este un semnal îngrijorător. Comisia de Experţi a întocmit zece concluzii şi opt recomandări pe care le va înainta organelor autorizate”, a menţionat sursa citată.
În acelaşi context, Victor Sîrbu, şeful Direcţiei organizarea controlului fiscal a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, a subliniat că la multe probleme vizate în raport se lucrează deja. „Mărimea amenzii va fi stabilită în funcţie de gravitatea încălcării. Am înfiinţat o Direcţie care examinează cazurile de încălcare a legislaţiei din domeniu. Sistemul existent de sancţiuni fiscale nu trebuie să creeze impedimente în activitatea de business. Este absolut necesară colaborarea cu mediul de afaceri. Ne dorim să primim nu doar recomandări, ci aşteptăm propuneri concrete, sugestii în vederea îmbunătăţirii legislative în ceea ce priveşte sancţiunile fiscale”, a subliniat şeful Direcţiei. Aceeaşi sursă a afirmat că în curînd va fi implementat un sistem automatizat de înregistrare a cererilor pentru restituirea taxelor pe valoare adăugată, ceea ce va permite eliminarea greşelilor şi întîrzierilor cauzate de factorul uman.
La rîndul său, Ion Tornea, expert economic IDIS “Viitorul”, coordonator Agenda Naţională de Business (ANB), a precizat că audierea publică este un instrument nou pentru ţara noastră, o primă încercare de testare şi popularizare a problemelor din domeniul fiscalităţii.
ANB reprezintă o platformă comună a peste 30 dintre cele mai reprezentative asociaţii de business, reunite în cadrul reţelei cu scopul de a influenţa politicile şi practicile autorităţilor publice din domeniul reglementării activităţii de afaceri. Audierea publică a avut loc cu sprijinul financiar al CIPE (Center for International Private Enterprise, Washington).