37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Regulile de schimb valutar vor fi înăsprite

Regulile de schimb valutar vor fi înăsprite

14.06.20171.268 views Noi.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Comisia securitate națională a organizat astăzi audieri publice a proiectului de lege cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, notează Noi.md.

Viceministrul Justiției Nicolae Eșanu a menționat că proiectul a fost elaborat în scopul transpunerii Directivei europene cu privire la prevenirea utilizării sistemului financiar în spălarea banilor sau finanțarea terorismului.

„Proiectul definește un șir de noțiuni noi, precum și entitățile care urmează să sesizeze Serviciul prevenirea și combaterea spălării banilor. Astfel, entități raportoare sînt instituțiile financiare, unitățile de schimb valutar, agenții imobiliari, avocații, notarii, Serviciul Vamal, furnizorii de servicii poștale, de audit și contabilitate etc.", a spus viceministrul.

Proiectul prevede că operațiunea de schimb valutar în numerar se va efectua la prezentarea actelor de identitate, iar pentru operațiunea ce depășește 5 mii de lei unitatea de schimb valutar se va înregistra datele din documentul de identitate al persoanei. Totodată, entitățile raportoare vor fi obligate să păstreze cinci ani toate datele aferente tranzacțiilor. Alte prevederi prevăd competențele autorităților, măsuri asiguratorii, garanții și sancțiuni.

La discuții au participat deputați, reprezentanți ai autorităților publice, ai societății civile, instituțiilor financiar-bancare și parteneri de dezvoltare.

După aprobarea în prima lectură, pe marginea proiectului au fost înaintate circa 150 de amendamente, propuneri și obiecții. Membrii Comisiei au stabilit data-limită de prezentare a propunerilor pe 19 iunie 2017. Ulterior, proiectul definitivat urmează a fi dezbătut și votat, în lectură finală, de plenul Parlamentului.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...