37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Reguli noi pentru organizațiile de creditare nebancară. Ce document a fost votat

Reguli noi pentru organizațiile de creditare nebancară. Ce document a fost votat

26.12.20171.299 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Organizațiile de microfinanțare, cele de creditare ipotecară nebancară, dar și cele de leasing financiar vor activa după aceleași reguli. Astfel, organizațiile care desfășoară activitate de microfinanțare și nu atrag depuneri de economii/depozite, își vor desfășura activitatea în baza unui permis eliberat de instituția de stat competentă și nu vor fi supuse reglementării și supravegherii detaliate prudențiale. De asemenea, a fost stabilită cerința privind mărimea minimă admisibilă a capitalului propriu, și anume organizația de creditare nebancară este obligată să dețină și să mențină capitalul propriu în raport cu valoarea activelor la orice dată în mărime de 5%. Prevederile sunt incluse într-un proiect de lege, votat de Parlament, în lectură finală.

Potrivit documentului, în prezent, pe piață activează peste 130 de organizații de microfinanțare, iar reglementările în materie de creditare și metodologia de constituire a provizioanelor sunt neuniforme pentru activități similare precum microfinanțare, creditare ipotecară nebancară, leasing financiar. Proiectul de lege cu privire la organizațiile de creditare nebancară, stipulează formarea unui cadru comun de reglementare și supraveghere a entităților care practică, cu titlu profesionist, activitatea de creditare nebancară și leasing financiar.

Documentul stabilește expres și activitățile interzise pentru a fi desfășurate de către organizațiile de creditare nebancară. Astfel, acestea nu vor putea atrage depozite sau alte fonduri rambursabile de la persoane fizice, inclusiv împrumuturi. Excepție vor fi doar cazurile în care, persoana fizică este fondator (acționar/asociat) al organizației de creditare nebancară și deține o cotă de cel puțin 5% din capitalul acesteia. În aceste condiții, este considerat investitor calificat în înțelesul legislației privind piața de capital.

În același timp, capitalul social minim al organizației de creditare nebancară se stabilește în mărime de 100.000 de lei. Documentul mai prevede că denumirea organizației de creditare nebancară va conține în mod obligatoriu sintagma "Organizația de Creditare Nebancară" sau abrevierea "O.C.N.".

O altă prevedere este că organizația de creditare nebancară, a cărei valoare totală a activelor la sfârșitul perioadei de gestiune va depăși 25 de milioane de lei, va fi obligată să efectueze auditul situațiilor financiare anuale. Societatea de audit cu care organizația de creditare nebancară va încheia contractul de audit trebuie să corespundă criteriilor stabilite de autoritatea de supraveghere.

Totodată, în cazul în care va exista o bănuială rezonabilă că activitatea organizației de creditare nebancară comportă suspiciuni întemeiate, autoritatea de supraveghere va putea solicita acesteia efectuarea auditului situațiilor financiare.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...