37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Reguli noi pentru birourile istoriilor de credit. Amenzi şi închisoare pentru încălcarea legii

Reguli noi pentru birourile istoriilor de credit. Amenzi şi închisoare pentru încălcarea legii

06.03.2017793 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Amenzi de sute de mii de lei şi închisoare pentru persoanele care vor încălca Legea privind birourile istoriilor de credit. Un proiect de modificare a legii va fi examinat în şedinţa Parlamentului. Modificările se referă la prelucrarea, stocarea şi prezentarea de către biroul istoriilor de credit a informaţiei privind respectarea obligaţiilor asumate de către debitori prin contractele de credit.

Potrivit documentului, neprezentarea informației în volumul stabilit de lege și contractul de prestare a serviciilor informaționale sau prezentarea eronată a acesteia la birourile de credit de către sursele de formare a istoriilor de credit se va pedepsi cu amendă de până la 100.000 de lei, vor fi private să ocupe anumite funcţii sau să exercite o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani. În cazul persoanelor juridice, amenzile vor ajunge până la 150.000 de lei şi vor fi private să exercite o anumită funcţie.

La fel, vor fi amendate persoanele juridice care nu dețin licențe pentru activitatea biroului istoriilor de credit, dar care vor divulga informații ce caracterizează respectarea de către debitor a obligațiilor asumate prin contractele de împrumut. Astfel, aceste persoane vor fi pedepsite cu amenzi de până la 25.000 de lei sau cu închisoare până la trei ani.

O modificare importantă constă în faptul că, în cazul lipsei consimțământului subiectului istoriei de credit, sursa de informare a istoriilor de credit nu va furniza nicio informație, cu excepția cazului când vor avea loc întârzieri mai mari de 30 de zile în privința îndeplinirii obligațiilor. Astfel, sursa de formare a istoriei de credit va înștiința persoana fizică în privinţa termenul legal de 30 de zile pentru remedierea situației.

Potrivit proiectului de lege, dacă persoanele fizice sau juridice își va onora obligațiile prevăzute în contractele de credit, vor beneficia de oportunități mai mari din partea instituțiilor financiare, furnizorilor de bunuri și servicii în credit atunci când vor solicita o nouă creditare. În același timp, debitorul care va admite abateri riscă, ulterior, să fie refuzat. Mai mult, se vor reduce termenii de stocare a informațiilor privind istoriile de credit, de la 7 la 5 ani. Și termenul de eliberare a raportului de credit va fi redus, de la 5 la 2 zile.Biroul istoriilor de credit este o persoană juridică de drept privat, constituită sub formă de societate cu răspundere limitată sau de societate pe acţiuni.Aceasta prestează servicii de formare, prelucrare şi păstrare a istoriilor de credit, precum şi de prezentare a rapoartelor de credit. 

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...