37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Reguli clare de joc privind fondarea și funcționarea ÎS (municipală)

Reguli clare de joc privind fondarea și funcționarea ÎS (municipală)

21.07.2016745 views IPN.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Modul de înregistrare, desfășurare a activității, utilizării bunurilor transmise în gestiune, precum și procedura de încetare a activității sunt reflectate în proiectul legii privind întreprinderea de stat ( municipală), aprobată de guvern, transmite IPN.

Astfel, în scopul neadmiterii înstrăinării bunurilor atribuite la domeniul public cu destinație socială (fond locativ, grădinițe, tabere de odihnă) proiectul prevede interzicerea achitării cu acestea a datoriilor întreprinderilor față de stat și alți creditori. Bunurile respective vor fi transmise Întreprinderii de Stat (municipală) doar cu drept de gestiune economică și luate la evidență contabilă în conturi separate. Iar celelalte bunuri vor fi incluse în capitalul social. În acest sens, se propune stabilirea unui plafon pentru valoarea capitalului social al ÎS (municipale) în mărime de 20000 lei. Sursele de formare a capitalului social pot fi bunuri și numerar, aparținând fondatorilor, cu excepția bunurilor, atribuite domeniul public. Aporturi în capitalul social nu por fi bunurile ale căror circulație este interzisă sau limitată de legislație, creanțele întreprinderilor, bunurile imobile neînregistrate, bunurile cu destinație socială.

De asemenea, urmează ca la întreprinderile de stat (municipale) să fie creat un capital de rezervă.

Potrivit proiectului de lege nominalizat, la întreprinderile de stat (municipale) vor fi instituite comisii de cenzori, care vor verifica legalitatea documentelor semnate de administratorii acestora, modul cum se respectă legislația în domeniul financiar, executarea deciziilor consiliilor de administrație, altor regulamente interne.

O prevedere importantă se referă la dizolvarea  benevolă a ÎS (municipale). În prezent, în Registrul de stat al persoanelor juridice figurează 320 de întreprinderi de stat (municipale), negestionate de către fondatori, care nu desfășoară niciun fel de activitate, nu prezintă dări de seamă la Fisc. Dizolvarea se face prin decizie de guvern. Procedura de dizolvare (lichidare benevolă) va fi mult mai simplă, astfel obținându-se și „curățarea " Registrului.

Proiectul de lege urmează să fie examinat şi adoptat de către Parlament.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...