37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Reducerea ratei dobînzii stimulează cererea pentru creditele de consum

Reducerea ratei dobînzii stimulează cererea pentru creditele de consum

21.06.20121.028 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Reducerea ratei dobînzii stimulează cererea pentru creditele de consum

 

Cererea de credite de consum a crescut puternic şi a ajuns la o valoare de 186,2 milioane de lei în luna mai, dublă faţă de luna ianuarie cînd populaţia a luat de la bănci pentru nevoi personale împrumuturi în sumă de 92,5 milioane de lei, transmite MOLDPRES cu referinţă la date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

Se repetă tendinţa din anii trecuţi, cînd volumul creditelor de consum contractate de populaţie a crescut de la lună la lună. Deşi creşterile faţă de lunile precedente sînt impresionante, nu reiese aceeaşi situaţie şi din comparaţiile cu perioada similară a anului precedent. În cinci luni ale anului 2012, băncile au acordat persoanelor fizice credite de consum în valoare totală de 685,45 milioane de lei, cu doar şase milioane mai mult decît în perioada similară a anului trecut. Populaţia resimte criza, aşa că băncile nu se aşteaptă la o creştere a creditării.

Băncile comerciale continuă să fie foarte exigente la creditarea consumului, această precauţie fiind alimentată şi de creşterea ponderii creditelor neperformante în total credite. Pe de altă parte, bancherii au ieftinit împrumuturile personale de la 17,39%, în ianuarie, la 15,45% în luna mai. Creditele de consum însă continuă să fie cele mai scumpe, datorită şi riscurilor mai mari la creditare.

Totodată, cererea de credite pentru imobil se menţine pe parcursul a cinci luni aproape la acelaşi nivel, de 46-55 milioane de lei, însă per totalul acestei perioade băncile au acordat populaţiei credite în sumă de 254,7 milioane de lei, faţă de 208,8 milioane în cinci luni 2011. Rata dobînzii la aceste împrumuturi bancare a coborît sub 12 la sută, notează MOLDPRES.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...