37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Recomandările mediului de afaceri la Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje

Recomandările mediului de afaceri la Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje

03.07.2017651 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Oamenii de afaceri din Moldova au identificat mai multe deficiențe de implementare a Regulamentului privind ambalajele și deșeurile de ambalaje și au venit cu mai multe recomandări. Și anume:

  • iminența impunerii unei poveri duble în ceea ce privește gestionarea deșeurilor de ambalaj;
  • absența unor mecanisme coercitive;
  • diminuarea obiectivelor de valorificare și reciclare a deșeurilor de ambalaj, în contextul realităților social-economice ale Republicii Moldova.

În acest sens, Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham) a venit cu mai multe comentarii detaliate privind mecanismul de implementare a responsabilității extinse a producătorului, în ceea ce privește deșeurile de ambalaj.

Iminența impunerii duble a agenților economici onești

Legea nr. 209 din 23 decembrie 2016 cu privire la deșeuri introduce principiul responsabilității extinse a producătorului. În conformitate cu art. 12 alin. (2): Responsabilitatea extinsă a producătorului reprezintă totalitatea de obligații impuse producătorilor, fie individual, fie colectiv, pentru recuperarea și valorificarea sau reciclarea produselor scoase din uz; fiind aplicabil inter alia ambalajelor.

Pe de altă parte, conform art. 11, Legea nr. 1540 din 25.02.1998 privind plata pentru poluarea mediului, "taxa pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului" se aplică produselor ce sunt împachetate în ambalaje din materiale plastice sau în ambalaje din carton neondulat (specificat la poziția tarifară 4819 20 000), cu sau fără folie de aluminiu şi/sau polietilenă. Destinația respectivei taxe fiind instituirea unor mecanisme la nivel de autoritate publică ce ar permite gestionarea calitativă a ambalajelor precitate. 

Astfel, se constată că agenții economici vor fi supuși la două măsuri de reglementare, dar cu efect echivalent. În acest sens, AmCham solicită inițierea procedurii de amendare a Legii nr. 1540 din 25.02.1998 în vederea eliminării "taxei pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului", pentru acei agenți economici ce au instituit un sistem individual sau fac dovada apartenenței la un sistem colectiv.

Lipsa unor mecanisme clare de sancționare

Deși actualmente Codul contravențional conține o serie de norme în ceea ce privește încălcarea regulilor de gestionare a deșeurilor, acestea sunt corelate la Legea nr. 1347-XIII din 9 octombrie 1997 privind deşeurile de producție şi menajere. Potrivit AmCham, lipsesc instrumentele de sancționare a agenților economici neoneroși, în partea ce ține nerespectarea Regulamentului privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje.Astfel, situația urmează a fi abordată într-un mod complex, mai ales prin prisma faptului că agenții economici urmează să creeze sisteme colective de gestionare a deșeurilor, fapt ce implică alocarea unor resurse financiare considerabile din partea acestora la etapa asocierii.

"Considerăm necesară analiza oportunității păstrării "taxelor pentru produse ambalate", aplicabile agenților economici ce nu au creat un sistem individual sau nu sunt partea a unui sistem colectiv, cu caracter de stimulare pentru implementarea principiului responsabilității extinse a producătorului, inclusiv cu setarea procedurilor adiacente. Resursele financiare colectate urmează a fi direcționate doar pentru atingerea obiectivelor de reciclare și valorificare a deșeurilor din ambalaj", se menționează în scrisoarea adresată autorităților responsabile.

Particularitățile de funcționare a "sistemului depozit"

Proiectul de Regulament își propune introducerea conceptului de "sistem de depozit" drept sistem prin care cumpărătorul, la achiziționarea unui produs ambalat într-un ambalaj refolosit, plătește vânzătorului o sumă de bani care îi este rambursată atunci când ambalajul este returnat. Deși nu urmează a fi parte integrantă a respectivului act normativ, Ministerul Mediului urmează a se asigura că sunt create condițiile legale și fiscale în vederea aplicării acestui sistem, inter alia reglementându-se următoarele aspecte: modalitatea înregistrării în evidențele contabile a valorii ambalajelor refolosibile, particularități fiscale.

Alte comentarii ale mediului de afaceri la Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, citiți aici.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...