37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Recepţionarea declaraţiei forma 4-BASS prin Internet

Recepţionarea declaraţiei forma 4-BASS prin Internet

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Recepţionarea declaraţiei forma 4-BASS prin Internet

În perioada 01-15 aprilie 2013 plătitorii de contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat (în continuare – plătitorii de contribuţii la BASS)  au prezentat declaraţiile privind calcularea şi utilizarea contribuţiilor de asigurări  sociale de stat obligatorii (în continuare – declaraţia forma 4-BASS) pentru trimestrul I al anului 2013.

În perioada menţionată circa 445 plătitori de contribuţii la BASS au ales modalitatea de depunere a declaraţiilor forma 4-BASS în format electronic prin intermediul Sistemului Informaţional Automatizat „e-Reporting”, raportare.md. Astfel, aceştia au beneficiat de avantajele de verificare a corectitudinii întocmirii şi prezentării declaraţiei forma 4-BASS fără să se deplaseze la subdiviziunile teritoriale ale Casei Naţionale de Asigurări Sociale şi, respectiv, economisirea timpului de aşteptare la ghişee.

La prezentarea declaraţiilor forma 4-BASS prin Internet plătitorii de contribuţii la BASS aplică pe documentul electronic semnătura digitală. Pe declaraţiile forma 4-BASS se aplică două semnături digitale ale persoanelor abilitate, în modul stabilit, să semneze cu semnătura olografă documentul echivalent pe suport de hîrtie. Potrivit Legii cu privire la documentul electronic şi semnătura digitală nr. 264-XV din 15.07.2004, semnătura digitală aplicată pe documentul electronic este echivalată juridic cu semnătura olografă în documentul pe suport de hîrtie autentificat cu ştampilă.

Semnătură digitală se eliberează de către Centrul de certificare a cheilor publice din cadrul Întreprinderii de stat „Centrul de Telecomunicaţii Speciale”. Certificatul cheii publice pentru semnătură digitală se obţine pe mijloace tehnice cum ar fi Cartelă criptografica, dispozitivul CryptoMate64 de la oficiul Centrului de certificare a cheilor publice sau pe cartelă SIM (semnătură mobilă) de la Centrele de înregistrare din cadrul operatorilor de telefonie mobilă (Orange, Moldcell).

Informaţii despre modalitatea de obţinere a certificatului cheii publice pentru semnătura digitală accesează paginile www.pki.cts.md, www.egov.md, www.servicii.gov.md, www.orange.md, www.moldcell.md.

Salutăm faptul că plătitorii de contribuţii la BASS aplică în activitatea sa tehnologiile informaţionale de ultimă generaţie şi sîntem bucuroşi că Casa Naţională de Asigurări Sociale şi-a adus aportul pentru a oferi acestora posibilitatea de a depune declaraţiile în format electronic prin intermediul Sistemului Informaţional Automatizat „e-Reporting” (raportare.md).

În final, propunem tuturor plătitorilor de contribuţii la BASS să utilizeze tehnologiile informaţionale în interacţiunea cu subdiviziunile teritoriale ale Casei Naţionale de Asigurări Sociale şi, respectiv, să beneficiere de avantajele oferite de serviciul de depunere a declaraţiilor forma 4-BASS prin Internet.

Comentarii

  1. Victoria spune:

    Da…tocmai 445!!!platitori de contributii la BASS (din mii.kiti sintem!!!) au transferat darea de seama prin internet!!! Ce Fapta mare!!!….Dar,nimeni nu zice-kit costa serviciul acesta???!!!…Si,de ce nu se face gratuit aceasta(ca la FISC)???……Nu toate intreprinderile mici pot sa-si permita acest lucru….De ar Domnul sa nu ne impuna OBLIGATORIU sa facem aceasta!!!……..Insa,de la ai „nostri” de poti astepta la orice…..

  2. Artiom spune:

    Consider ca a fost o spalare de bani cu aceasta e-raportare. Ce nu sa putut gindit din start sa fie o programa prin care sa se preyinte toate darile de seama sa fie mai comod pentru toti. totul intr-un loc. Si pentru stat nu trebuia sa intretina 2 state de personal si alte cheltuieli pentru 2 sisteme. deci vreau sa spun ca la noi in tara fiecare face ce vrea. Degraba cred ca o sa fie devizul tarii noastre!

  3. Natalia spune:

    Da 445 contribuabili…foarte putini.. Semnaturile prin telefoanele mobile sunt absolut gratuite…pina in iunie cel putin..mai departe nu cred sa coste scump..60 de lei lunat sau ceva de genul asta… Problema e ca la noi populatia e prost informata.Si alta problema ca la noi contabilii se tem de amenzi care vor fi puse daca ceva nu e in regula… Dar sint si la Cnas oameni. Pentru 1ul trimestru angajatii Cnas au fost destul de loiali si intelegatori. Multumiri lor pentru asta. Personal am dat rapoarte electronic si pot sa spun ca este destul de comod.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...