37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Rata dobînzii la hărtiile de valoare de stat a scăzut cu peste 40 la sută, pe fondul relaxării politicii monetare

Rata dobînzii la hărtiile de valoare de stat a scăzut cu peste 40 la sută, pe fondul relaxării politicii monetare

13.06.2016839 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Rata efectivă a dobînzii la hîrtiile de valoare de stat (VMS) a scăzut considerabil, de la 26,48 la sută în luna ianuarie, pînă la 16,15 la sută, în luna mai 2016, pe fondul relaxării politicii monetare de către Banca Națională a Moldovei, informează MOLDPRES.

Reducerea dobînzii va duce la diminuarea cheltuielilor suportate de stat pentru deservirea VMS plasate pe piață de Ministerul Finanțelor prin intermediul BNM pentru acoperirea deficitului bugetar.

Ca urmare a dobînzilor înalte, datoria de stat internă a crescut în primul trimestru al acestui an cu aproape un miliard de lei, ceea ce ar însemna o creștere zilnică de 10 milioane lei. Guvernul emite hîrtii de valoare pentru a se împrumuta pe piața internă și acoperi cheltuielile curente.

Costul VMS depinde de rata de bază pentru principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt. Banca Națională a redus în lunile februarie-mai rata de bază de la 19.0 la 13.0 la sută, în condițiile în care inflația are o tendință distinctă de scădere, iar BNM a anunțat că ținta  inflației de 5 la sută  ± 1.5 puncte procentuale va fi atinsă deja în a doua jumătate a anului 2016, cu un an mai devreme decît se prognoza anterior.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...