37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Rata dobînzii la creditele în lei a coborît la un nou minim istoric

Rata dobînzii la creditele în lei a coborît la un nou minim istoric

21.05.2014923 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Rata dobînzii la creditele în lei a coborît la un nou minim istoric

Creditele în lei moldoveneşti continuă să se ieftinească, a cincea lună consecutiv. Rata medie a dobînzii la finanţările acordate de bănci a coborît la un nou minim istoric, de 11,49 la sută, în luna aprilie 2014, comunică MOLDPRES cu referire la date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

În primele patru luni ale acestui an împrumuturile bancare s-au ieftinit cu 6,5 la sută, rata medie a dobînzii la creditele noi acordate pe sistemul bancar s-a micşorat de la 12,29 la sută în ianuarie la 11,49 la sută în aprilie.

Potrivit BNM, cele mai mici rate ale dobînzii sînt solicitate de instituţiile financiare la creditele pentru persoanele juridice. Întreprinderile s-au împrumutat de la bănci în aprilie la o dobîndă medie de 11,13 la sută, în timp ce rata medie la finanţările bancare pentru populaţie este cu peste un punct procentual mai înaltă.

Datele băncii centrale relevă că persoanelor juridice le-au revenit în aprilie 71.1 la sută din volumul total al creditelor acordate în moneda naţională.

Şi rata dobînzii la creditele bancare în valută străină este în descreştere, a treia lună consecutiv. În aprilie dobînda a coborît la 7,41 la sută, faţă de 8,39 la sută în februarie.

Cererea la creditele în lei moldoveneşti a scăzut însă în luna aprilie comparativ cu martie, cu 16,7 la sută, în pofida reducerii dobînzii. Pe de altă parte, băncile au acordat în luna trecută cu 7,6 la sută mai multe finanţări în valută străină decît în martie. Suma creditelor în lei moldoveneşti în aprilie s-a cifrat la 1,5 miliarde de lei, iar în valută străină a depăşit o cifră echivalentă cu 690 de milioane de lei.

Comentarii

  1. Codreanu M. spune:

    Rata dobinzii scade aceasta este in favoarea beneficiarilor de credit insa comisioanele lunare constante pentru aceste credite sint foarte mari ,care veniturile bancare pentru aceste credite aproape ca ramin constante.Persoanele fizice beneficiare de aceste credite nu au multe alegeri si in continuare le vine greu de achitat aceste credite

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...